Portal 072info

Inicijativa Edhema Fejzića za projekt “Plava voda”

Edhem Fejzić,  zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, podnio je Inicijativu za stavljanje na dnevni red 43. sjednice Skupštine Prijedloga Odluke o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat Izgradnje Regionalnog vodovoda „Plava voda “ shodno zahtjevima EBRD-a  i SIDA 

“Poštovani,

Imajući u vidu da je proteklo više od 4 mjeseca od održanog radnog sastanka rukovodstva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona sa svim relevantnim subjektima u cilju iznalaženja zakonitog rješenja za nastavak realizacije Projekta  “Izgradnja regionalnog vodovoda Plava voda“ (održanog dana 03.02.2017. godine), na kojem su doneseni određeni zaključci kojima su utvrđene određene obaveze za sve učesnike tog sastanka, koje bi za krajni cilj imale donošenje Odluke od strane Skupštine Kantona o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat Izgradnje Regionalnog vodovoda „Plava voda shodno zahtjevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA), ovim putem podnosim inicijativu za stavljanje na dnevni red prve naredne sjednice Skupštine (43. sjednice Skupštine), razmatranje Prijedloga pomenute Odluke.

OBRAZLOŽENJE:

         Podsjećam Vas da je na gore pomenutom radnom sastanku jedan od donesenih zaključaka bio da se obavezuje Grad Zenica i Zeničko-dobojski kanton da u roku od 90 dana pripreme odgovarajuće akte koje će trebati svako od njih donijeti, a između ostalih je naveden i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat Izgradnje Regionalnog vodovoda „Plava voda“. Navedeni rok je već davno prošao, a Prijedlog navedene Odluke još nije dostavljen u skupštinsku proceduru.

         Na 7. sjednici Gradskog vijeća Zenica održanoj dana 11.05.2017. godine donesen je Zaključak o davanju garancije Grada Zenica na zaduženje Zeničko-dobojskog kantona po Ugovoru o zajmu zaključenog između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB) za projekat “Izgradnja regionalnog vodovoda „Plava voda”, koji je dostavljen Ministarstvu finansija Zeničko-dobojskog kantona.

         S tim u vezi, smatram neophodnim što prije dostavljanje Prijedloga pomenute Odluke u skupštinsku proceduru od strane Vlade Kantona i njeno stavljanje na dnevni red jedne od narednih sjednica Skupštine Kantona, (43. sjednice), kako bi ista mogla biti razmatrana na 43. sjednici Skupštine.

U prilogu ove Inicijative, dostavljam i stručno obrazloženje razloga za što hitnije pristupanje realizaciji pomenutog projekta, za što je nepohodno donijeti i navedenu Odluku” – naveo je Fejzić.

Podijelite članak

Počitajte još

ZDK: A-SDA poručuje – širenje koalicije ne može biti na njihovu štetu (VIDEO)

Redakcija

Priprema se uvođenje SBB-a i DF-a u vlast u ZDK: Nastavlja se politička trgovina, hoće li doći do trzavica koalicije?

Redakcija

Nusret Imamović pokrenuo inicijativu: Subvencionirati stambene kredite mladima iz ZDK

Redakcija