INICIJATIVA GRADONAČELNIKA ZENICE VLADI FBIH Neophodna izmjena Uredbe o zagađivačima

Gradonačelnik Zenice, Husejin Smajlović, ispred Gradske uprave pokrenuo je inicijativu za izradu i usvajanje nove Uredbe o vrstama naknada i kriterijima za obračun naknada za zagađivače zraka na nivou Federacije BiH. Razlog je što postojeća uredba,u četiri godine svoje primjene nije postigla očekivane rezultate.

Smisao uredbe, podsjećaju iz kabineta gradonačelnika, je da se lokalne zajednice obeštete zbog ponašanja privrednih subjekata koji su na njihovom prostoru najveći zagađivači te da se oni prisile da primjene tehničke mjere koje će emisije polutanata dovesti na propisani nivo. Očekivani rezultati nisu postignuti. Tretirane emisije zagađujućih materija nisu vrednovane na kvalitetan način pa samim tim iznos naknade koju je zagađivač obavezan plaćati, nije u skladu sa štetnošću zagađujućih materija po život i zdravlje ljudi.

U dopisu zeničke Gradske uprave to se ilustruje primjerom Arcelor Mitala Zenica, Termoelektrane Kakanj i Termoelektrane Tuzla. Značajno manje svote koje je u Fond zaštite okoliša FBiH uplaćivao ArcelorMital, ukazuju na ogromne greške u sistemu utvrđivanja obaveza zagađivača u plaćanju naknade. Imamo osjećaj, navodi se u dopisu, da su se naknade utvrđivale uglavnom za državne privredne subjekte koji su zagađivači.

Proizvođači električne energije tako plaćaju naknadu po ovoj Uredbi ali i po Zakonu o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana, što je nedopustivo. Iz Gradske uprave Zenica zato iniciraju izradu i usvajanje nove Uredbe o vrstama naknada i kriterijima za obračun naknada za zagađivače zraka jer se važeća izmjenama i dopunama sistemski ne može popraviti.

Osim toga, traži se da Vlada FBiH pokrene hitnu proceduru o stavljanju van snage Zakona o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda preduzeća ostvarenih radom termoelektrana jer je, kako se navodi, neustavan i diskriminatorski.  

(D.T./RTVZE)

Prethodni članakORIGINALNO: Napravite zidni sat po svojoj želji
Sljedeći članakEvo šta se dogodilo stanarima Velikog Brata