Inicijativa političarke: Hoće li oni koji su bili u izolaciji dobiti po 100 KM?

Screenshot 7 21

Goraždanska političarka Edita Velić (DF) u Skupštini BPK podnijela je amanadman na prijedlog budžeta tog kantona za ovu godinu, kako bi bila osigurana sredstva za građane ovog kantona koji su do sada imali rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor.

Na taj način, smatra ona, svima koji su bili u izolaciji dala bi se mogućnost da bar dijelom refundiraju troškove izolacije.

“Ovo sam dužna svima koji su bili u izolaciji, jer niko nije birao da dobije koronu i bude u izolaciji. Kad se može dijeliti udruženjima za ekologiju po više od 50 hiljada za akcije čišćenja, smatram – uz dužno poštovanje – da je tema amandmana puno važnije. Od e-Vlade je itekako važnija”, navodi Velić.

Na naše pitanje koliko je ova inicijativa provodiva i koliko bi novca trebali dobiti oni koji su bili u izolaciji, ako prijedlog bude usvojen, Velić objašnjava da je na kodu Vlade bilo planirano 20.000 KM u prijedlogu budžeta.

“Tu sam amandmanski predložila još 80.000 KM da bi se taj iznos zaokružio na 100.000 KM jer je do sada oko 1.044 lica bilo pod zdravstvenim nadzorom zbog korone i smatrala sam da se troškovi izolacije trebaju refundirati osobama koje bi se javile na javni poziv, a iznos bi bio simboličnih 100 KM po osobi”, kaže Velić.

Podsjeća da su ranije sličnu stvar imali za penzionere te im je dodjeljivano po 50 KM.

“Kako mi amandman nije usvojen, uz obrazloženje premijerke da ovakve aktivnosti nisu započeli ni drugi kantoni, ja ću uputiti prijedlog zakona koji ce ovu oblast regulirati i tražiti preraspodjelu sredstava na ovaj kod koji je ostao 20.000 KM i insistirati na usvajanju zakona o ublažavanju negativnih posljedica pandemije za fizička lica”, pojasnila je ona.