Portal 072info

Inkubator “Mom” spasiće hiljade beba

ZAPRATITE NAS NA FACEBOOKU, OSTANITE INFORMISANI!

Prototip inkubatora na naduvavanje predstavljen je ove sedmice, a ovaj inovativni izum već je dobio na takmičenju prvu nagradu “James Dyson Award”.

Riječ je o inkubatoru nazvanom “Mom” koji je neuporedivo jeftiniji od već postojećih, lako se transportuje i može spasiti hiljade dječjih života.
 
Možda je još zanimljivije to što je inovator zapravo student Džejms Roberts, koji još nije završio studije, a koji se nada da će njegov izum pronaći mjesto u zemljama u razvoju, gdje je velika stopa smrtnosti prijevremeno rođenih beba.
 
Izum je dobio sve pohvale, a eksperti su složni da bi inkubator svakako mogao poslužiti u spasavanju dječjih života, osim ako nije riječ o bebama koje su rođene isuviše rano.
 
Mladi Roberts, čiji je izum zapravo njegov završni rad na fakultetu, kaže da je inspiraciju dobio gledajući BBC-jev program o izbjegličkom kampu.
 
“Na programu Panorama gledao sam reportažu o kampu gdje su smještene sirijske izbjeglice. Najupečatljiviji dio bio je onaj kad sam shvatio koliko je prijevremeno rođenih beba umrlo u kampu. Zbog stresa i teške situacije majke su se porađale prije termina, a inkubatora nije bilo”, kaže ovaj britanski student.
 
FUNKCIONISANJE: Potresen ovom reportažom, on je pomislio kako mora postojati način da se to riješi.
 
Sam uređaj je napravljen tako da dolazi u dijelovima, a sklapa se neposredno prije upotrebe.
 
Elektronske komponente, bar ovog prototipa, kontrolišu se preko kompjutera “Arduino”.
 
Osnovni dio ovog inkubatora je komad plastike koji sadrži providne ploče na naduvavanje, koje mogu biti i ručno naduvane. Ovo, zapravo, čini osnovni kostur inkubatora, koji se grije keramičkim elementom.
 
“Naravno, čak i ako se otvori neće se srušiti na bebu, već je napravljen tako da dugo drži svoj oblik”, kaže Roberts.
 
Preko kompjutera održava se stabilna temperatura u inkubatoru, kontroliše se vlažnost unutrašnjosti, a tu je i lampa koja se inače koristi za liječenje žutice kod novorođenčadi. Inkubator ima i alarm koji se aktivira ako se jedan od ovih parametara poremeti.
 
Elektronske komponente su dizajnirane tako da koriste što manje struje, tako da ovaj inkubator može raditi i na akumulator od automobila i to čak više od 24 sata.
 
Modularni dizajn sastavnih dijelova omogućava da se svaki dio može zamijeniti zasebno, a da se pritom ne ugrozi ostatak strukture i rad inkubatora.
 
Nakon što se dijete izvadi iz inkubatora, on se izduva, a sva plastika steriliše. Tako se “Mom” može koristiti više puta, a s obzirom na to da je rasklopiv, krajnje je jednostavan za transport.
 
“Naravno, kada je riječ o standardnom inkubatoru, onda je i njegovo održavanje skupo, a da ne govorim o transportu koji zna biti komplikovan s obzirom na to da moraju biti spakovani u ogromne kutije”, kaže Roberts.

PEDIJATRI ODUŠEVLJENI: Ovaj novi inkubator bez problema staje u gepek automobila i može se dopremiti u svaki izbjeglički kamp.
 
Roberts procjenjuje da izrada sadašnjeg prototipa košta oko 400 dolara, a ima skoro identične performanse kao i oni koji koštaju 50.000 dolara.
 
Britanski neonatalni eksperti naprosto su oduševljeni ovim izuzmom.
 
“U sredinama gdje vladaju loši uslovi samo hladnoća može ubiti bebu, koja čak i nije prijevremeno rođena. Zamislite da tu bebu možete držati u toplim i sterilnim uslovima? Pa, to je od enormnog značaja za preživljavanje bebe”, kaže dr Martin Vord Plat, konsultant pedijatar u bolnici “Royal Victoria”.
 
On smatra da ovo predstavlja nadasve fantastično i spasonosno rješenje za izbjegličke kampove u kojima su i tek rođeni.
 
Dr Plat kaže da standardni inkubatori koštaju desetine hiljada funti upravo zato što su dizajnirani da mogu da pomognu i bebama koje se rode dosta ranije.
 
Inkubator “Mom” možda ne može pomoći tako malim bebama, ali svakako može biti od velikog značaja.
 
“Već su mi se javile brojne kompanije koje žele da sarađuju sa mnom, ali tek treba da odlučim kako ću nastaviti dalje, da li ću krenuti u serijsku proizvodnju ili nešto drugo”, kaže Roberts.
 
On je dodao da će novcem od nagrade nastaviti raditi na daljem razvoju svog inkubatora, koji bi se mogao pojaviti na tržištu početkom 2017. godine, prenose Nezavisne.

 

Vijesti.ba/cazin.net

Podijelite članak