Inspekcija od subote na terenu: Prekoračenje utvrđene cijene peleta najoštrije će se sankcionisati

federalna inspekcija334
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Federalni tržišni inspektorat će od subote vršiti usmjerene pojačane inspekcijske nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH, a u skladu s Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Naime, pomenutom odlukom Vlade FBiH donesenoj na današnjoj sjednici, propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 480 KM plus PDV u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima. Odluka stupa na snagu u subotu, 12. novembra, a za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije.

ČITAJ JOŠ:  Šatorović: Jedan broj poslodavaca već podržava naš prijedlog zakona o najnižoj plaći u FBiH

“Ovom odlukom Vlade FBiH, inspekcijski organi su dobili alat kojim će se zaustaviti prekomjerno i neopravdano povećanje cijena peleta u FBiH, te smanjiti posljedice energetske krize na ekonomski status građana. Federalna uprava za inspekcijske poslove će kroz pojačano prisustvo federalnih tržišnih inspektora na terenu kontrolisati sve proizvođače i prometnike peleta u FBiH kako bi se osiguralo striktno poštivanje propisane cijene, a s ciljem zaštite potrošača i osiguranja stabilnosti tržišta”, izjavio je direktor Anis Ajdinović.

Kazne za nepoštivanje propisanih mjera neposredne kontrole cijena utvrđene su Zakonom o kontroli cijena.

ČITAJ JOŠ:  Dodijeljena mjesta političkim subjektima

“Pozivamo sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmetom sankcionisanja”, navode iz FUZIP-a.

Građani prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji mogu prijaviti putem:

  • telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata)
  • e-maila [email protected]
  • poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo
ČITAJ JOŠ:  Proizvođači peleta najavljuju haos: Obustavit će se proizvodnja

Klix

GODISNJICA
MARKETING