Portal 072info

Inspekcija otkrila 78 neprijavljenih radnika u FBiH, intervenisala policija

Porezna uprava Federacije BiH jučer je izvršila 281 inspekcijski nadzor na području kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, građevinsku i trgovinsku djelatnost te druge uslužne i proizvodne djelatnosti, pri čemu je otkriveno 78 neprijavljenih radnika, 75 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 30 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 31 obveznik koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanja neprijavljenih radnika, rada bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćen je 61 objekt, a u 152 slučaja izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 366.150 KM.

Inspekcijski nadzor gradilišta u Kantonu Sarajevu izvršen je u saradnji sa Jedinicom za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Zbog sprečavanja inspektora u vršenju službene radnje prilikom zatvaranja ugostiteljskog objekta u Kantonu Sarajevo bila je neophodna intervencija pripadnika Policijske uprave Centar.

Također, intervencija pripadnika policije bila je neophodna u jednom slučaju i u Tuzlanskom kantonu gdje su zbog ugrožavanja sigurnosti inspektora od gosta ugostiteljskog objekta u Sapni intrevenirali pripadnici Policijske stanice Sapna.

Porezna uprava FBiH u proteklom periodu izvršila je ukupno 45 jednodnevnih, brzih kontrola na području svih kantona u kojima su izvršena 10.794 inspekcijska nadzora u kojima su inspektori otkrili 3.771 neprijavljenog radnika, 3.300 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 1.497 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa i 984 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, zapečaćeno je ukupno 2.380 objekata i izdata su 6.532 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 15.756.800 KM, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box