Inspekcija pronašla sokove koji nemaju dovoljan sadržaj voća

Inspekcija pronašla sokove koji nemaju dovoljan sadržaj voća

slika (4)

Republička inspekcija za hranu utvrdila je da su tri vrste voćnih sokova kompanije „Takovo“ iz Gornjeg Milanovca imale oko 50 odsto manje sadržaja voća od deklarisanog, saopšteno je Srni iz Inspektorata Republike Srpske.

Neusaglašenosti su utvrđene kod proizvoda „breskva kašasti nektar“ sa rokom trajanja do 15. novembra 2014. godine, „jabuka bistri nektar“ sa rokom trajanja do 9. oktobra 2014. godine i „koktel kašasti nektar“ sa rokom trajanja do 26. septembra 2014. godine.

Riječ je o sokovima u pakovanju od jednog litra, a s obzirom da sporne pošiljke nisu puštene u promet, inspekcija će uvozniku naložiti da ih uništi.

Osim ovih, analizirani su i proizvodi proizvođača „Nektar“ iz Bačke Palanke, „Freš“ iz Subotice, „Jamnica“ iz Zagreba i „Pivovarna union“ iz LJubljane, za koje je utvrđeno da su ispravni i da udio voća odgovara deklarisanom.

Povodom informacija da se na tržištu Srbije u prometu nalaze voćni sokovi u kojima je udio voća značajno manji od deklarisanog, Inspekcija za hranu Republike Srpske u proteklom mjesecu intenzivirala je kontrole prilikom uvoza i vršila dodatna uzorkovanja.

Uzorkovanje je vršeno sistemom procjene rizika, a sve pošiljke uskladištene su kod uvoznika ili distributera i zabranjeno je njihovo puštanje u promet do dobijanja rezultata analize.

Iz ovlaštene laboratorije u Beogradu do sada su dostavljeni rezultati za 11 uzoraka, od čega je u tri slučaja potvrđeno da sadržaj voća nije bio u skladu sa deklarisanim, dok se narednih dana očekuju i rezultati preostalih analiza.

Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE