AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Kontrolama kombinovanih timova kantonalnih sanitarnih i tržišno-turističkih inspektora, te Jedinice za podršku MUP-a KS, koje su počele sinoć u 18 sati i trajale do jedan sat iza ponoći, na području svih devet općina Kantona Sarajevo, nisu utvrđena kršenja rada ugostiteljskih objekata, ni ostalih subjekata nadzora nakon 20 sati.

Osim toga, tokom jučerašnjeg dana na području KS je izvršeno ukupno 196 inspekcijskih nadzora u predmetu kontrole poštivanje propisanih naredbi i mjera u ugostiteljskim objektima, trgovinama, kladionicama, drive – in punktovima, javnom gradskom prevozu, kao i kod upravitelja zgrada.

Za utvrđene nedostatke izdato je ukupno 35 rješenja o otklanjanju nedostataka i 12 prekršajnih naloga u novčanom izosu od 21.000 KM, od čega šest prekršajnih naloga kladionicama (uposlenici i igrači bez maski, nepoštivanje fizičke distance, prekobrojnost, neposjedovanje dezinfekcionog sredstva za ruke), četiri prekršajna naloga javnom gradskom prevozu (po dva prekršajna naloga KJKP GRAS d.o.o. Sarajevo i Centrotrans d.d. Sarajevo zbog prekobrojnost putnika, kršenje propisane fizičke distance između putnika, nije obezbijeđeno prisustvo Covid redara u vozilima), te dva prekršajna naloga trgovinama (nehigijena).

Podsjećamo, zbog pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, sinoć u 20 sati na području Kantona Sarajevo na snagu je, Odlukom Vlade KS, nastupila zabrana rada svim poslovnim subjektima, izuzev određenih djelatnosti.

Zabranom, koja će trajati do ponedjeljka u sedam sati, između ostalih su izuzete trgovine prehrambenim proizvodima i pekare, apoteke, benzinske pumpe, prodavnice hrane za životinje, specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme, subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kao i subjekti koji obavljaju veterinarske djelatnosti, koji su također pod inspekcijskim nadzorom.

Zahvaljujemo privrednim subjektima na saradnji i razumijevanju, te najavljujemo da će sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcije KS tokom dana i večeras nastaviti provođenje nadzora iz svoje nadležnosti u skladu sa Zaključkom koji je Vlada Kantona Sarajevo donijela u ponedjeljak 8. marta.