Inspekcija upozorava: Na snagu stupa zabrana rada nedjeljom, kazne su do 10.000 KM

Objavljeno:

Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara pozvala je sve poslovne subjekte koji na području Grada Mostara obavljaju djelatnosti da svoje radno vrijeme usklade s odlukom Gradskog vijeća o zabrani rada nedjeljom.

Poslodavci koji su u skladu s odlukom Gradskog vijeća Mostara za neradni odabrali neki drugi dan umjesto nedjelje, trebaju se zahtjevom obratiti Službi za inspekcijske poslove kako bi im se rješenjem odobrio taj drugi dan kao neradni.

U obavijesti se dalje navodi kako su svi poslovni subjekti dužni vidno istaknuti, na ulaznim vratima objekta ili na neki drugi prikladan način, obavijest o radnom vremenu.

Za poslovne subjekte koji obavljaju djelatnosti u sklopu tržnih centara mjerodavno je radno vrijeme koje utvrdi tržni centar, te su ga se dužni pridržavati subjekti koji posluju u sklopu istoga.

Što se tiče rada za vrijeme državnih praznika, iz Službe za inspekcijske poslove navode kako tu nema nejasnoća te da poslovni subjekti već za Međunarodni praznik rada neće moći raditi 1. i 2. maja.

Podsjeća se da se zapriječene kazne za nepoštivanje odluke o radnom vremenu kreću od 1.000 KM do 3.000 KM za pravne osobe, od 500 KM do 1000 KM za odgovorne u pravnim osobama, te za fizičke osobe od 200 KM do 500 KM.

Za prekršaj neisticanja radnog vremena i nepridržavanja utvrđenog radnog vremena, shodno Zakonu o unutarnjoj trgovini, zapriječena kazna pravnim osobama kreće se u rasponu od 2.000 KM do 10.000 KM, odgovornim u pravnim osobama od 500 KM do 1.500 KM te fizičkim osobama-trgovcima od 500 KM do 1200 KM.

Podsjećamo, odlukom koju je usvojilo Gradsko vijeće 29. ožujka rad pravnih i fizičkih osoba iz oblasti trgovine nije dozvoljen nedjeljom i praznicima.

Od ove odluke izuzete su trgovine koje se bave prodajom pekarskih proizvoda i cvjećarnice, koje nedjeljom i praznicima mogu raditi od 7 do 12 sati, dok je trgovinama koje se bave isključivo prodajom suvenira te tradicionalnim, starim obrtima i zanatima dopušten rad nedjeljom od 8 do 24 sata.

Odlukom je propisano da pravne i fizičke osobe iz oblasti trgovine za dan sedmičnog odmora umjesto nedjelje mogu odrediti i neki drugi dan.

Ugostiteljski objekti na području Grada Mostara mogu raditi do 24 sata, a disko klubovi, noćni klubovi i noćni barovi, u zatvorenim prostorijama, od 23 do 3 sata uz puštanje i izvođenje muzike.

H.D. | 072INFO
H.D. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Masakr u crkvi u Kaliforniji: Jedna osoba mrtva, četiri teško ranjene

Više ljudi je upucano u današnjoj pucnjavi u crkvi...

Pobjednik Eurosonga poljubio djevojku i otišao u rat

Frontmen ukrajinskog benda Kalush Orchestra koji je pobijedio na...