873x400


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Dok Evropska komisija ponavlja da još nema odgovore na sva pitanja postavljena farmaceutskoj kompaniji “AstraZeneca”, novinari ne uspijevaju dobiti odgovore na brojna pitanja postavljena EK.

Novinari su na konferenciji sat vremena predstavnike EK ispitivali isključivo o problemima u odnosu s “AstraZenecom”, ali i s drugim proizvođačima vakcina protiv koronavirusa, no konkretnih odgovora nije bilo i sve se svelo na ponavljanje onoga što je komesarka za zdravlje Stela Kjriakides (Stella Kyriakides) rekla u srijedu navečer da će se rješenje i dalje tražiti u kontaktu s “AstraZenecom”.

U međuvremenu su belgijske vlasti potvrdile da su provele inspekciju u lokalnoj firmi “AstraZenece”, koja je jedna od njih nekoliko u EU. Inspekcija je izašla na teren navodno na zahtjev Evropske komisije kako bi utvrdila postoje li zaista problemi u proizvodnji vakcina, što je kompanija spominjala kao razlog kašnjenja u dostavi dogovorene količine. No, Evropska komisija o tome ne želi reći ništa, pa ni je li uistinu ona zatražila inspekciju i u povodu čega.

EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan s “AstraZenecom”

Belgijske vlasti samo su poručile da će sada u saradnji sa stručnjacima iz Nizozemske, Italije, Njemačke i drugih država “analizirati nalaze”.

Inspekcija se dovodi u vezu s jučerašnjim sastankom u Briselu. Šef “AstraZenece” tek je navečer odlučio doći na sastanak, a prije toga se tokom dana pojavila vijest da kompanija neće nikoga slati na sastanak s predstavnicima Evropske unije jer “nema šta dodati”.

Osim što su rekli da će “nastojati održavati kontakte kako bi osigurali dostavu na vrijeme vakcina”, u sjedištu Evropske komisije nisu mogli dati nikakve nove informacije o razgovorima.

Nisu htjeli iznijeti detalje o razgovorima sa šefom “AstraZenece”. Ponovili su samo da je izvršni direktor izrazio volju sarađivati kako bi se pronašlo rješenje. Komisija sada čeka da “AstraZeneca” pošalje detaljan plan i predloži kako bi riješila problem.

Još nemamo konačan odgovor kompanije na pitanje o mogućoj objavi ugovora. EU je pod pritiskom da objavi ugovor potpisan s “AstraZenecom” kako bi i javnost vidjela ko govori istinu.

Komisiji je postavljeno i pitanje koliko može biti sigurna da će druge kompanije, čije vakcine čekaju odobrenje, ispuniti ugovorne obveze. Posebno je spomenuta američka kompanija “Johnson & Johnson”, koja je dobila golemu novčanu pomoć američke vlade i čija će cjepiva biti posebno zanimljiva jer će pri cijepljenju biti potrebna samo jedna doza.

Iz Evropske komisije ponavljaju kako “očekuju da će sve kompanije poštovati ugovor i isporučiti naručene količine cjepiva”.

Evropska komisija ne odustaje od plana

Nakon iskustva s “AstraZenecom2, koja za kašnjenja koristi jezične akrobacije iz ugovora poput “dati sve od sebe” umjesto jasne obveze o dostavi cjepiva, pojavio se strah da bi i druge kompanije mogle iskoristiti isti razlog za slanje cjepiva negdje drugdje ako i u njihovim ugovorima s EU postoji dvosmislenost koja se može zloupotrijebiti.

Bez obzira na dosadašnja kašnjenja, Evropska komisija ne odustaje od plana da se u zemljama EU do marta procijepi najmanje 80 posto starijih od 80 godina i 80 posto radnika u zdravstvu. I dalje se vjeruje da je moguće postići i cilj cijepljenja 70 posto punoljetne populacije do ljeta.

– Kada smo kao cilj postavili cijepljenje 80 posto starijih od 80 godina i jednako toliko zdravstvenih radnika do marta, računali smo samo na vakcine “Pfizera” i “Moderne” – rekao je glasnogovornik Evropske komisije.

U ugovorima Evropske komisije s proizvođačima cjepiva predviđena je kvartalna dostava. “Pfizer” na temelju toga tvrdi da će do kraja ispuniti tu obvezu bez obzira na kašnjenja u protekle dvije sedmice jer će to nadoknaditi u februaru i tako do kraja marta isporučiti dogovorenu količinu. Planove i rokove isporuke dogovaraju izravno proizvođači s državama članicama EU jer to ovisi i o logistici, koja nije podjednako spremna u svima njima.

Problem s “AstraZenecom” je eskalirao nakon što je objavila da će u prvom kvartalu isporučiti 60 doza manje od dogovorenog.

To je za EU i države članice neprihvatljivo, posebno nakon informacija da je veći broj cjepiva ove kompanije proizvedenih za područje EU završio u Velikoj Britaniji.