Inspekcija zatekla neprijavljene radnike, zapečaćeno 11 objekata

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, izvršili su 16. marta na području Kantona Sarajevo 51 inspekcijski nadzor kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, građevinarstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘na crno’.

U tim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 16 neprijavljenih radnika, 12 obveznika koji nisu evidentirali promet, pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i pet objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, doneseno je 12 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti, od čega je 11 objekata zapečaćeno i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 54.000 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije, kako ističu iz PUFBiH, će se nastaviti i u narednom periodu, te se ,stoga, pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sistem i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu ‘na crno’, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno putem: e-maila: [email protected] i [email protected], SMS poruke na broj mobitela 061 724 610, besplatnog poziva na broj 080 020 333 i pošte na adresu Husrefa Redžića 4, Sarajevo, uz naznaku “Nepravilnosti”, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.