Portal 072info

Inspekcijska kontrola u BiH: Sarajevska škola zbog nepoštivanja mjera mora platiti 3500 KM

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od početka nove školske godine, kantonalni sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izvršili su ukupno 85 inspekcijskih nadzora

Od početka nove školske godine u postupku preventivnih inspekcijskih kontrola poštivanja općih i posebnih higijensko-epidemioloških mjera u školskim i predškolskim ustanovama na području Kantona Sarajevo, kantonalni sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS izvršili su ukupno 85 inspekcijskih nadzora, od čega 80 u osnovnim školama i pet u predškolskim ustanovama KS, prenosi Oslobođenje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Od navedenog broja kontrola, u 72 škole sve naložene mjere i preporuke u trenutku nadzora su bile u potpunosti ispoštovane, za sedam škola su izdata rješenja sa korektivnim mjerama, koja su u roku od 24 sata ispoštovana, dok su za jednu školu izdata dva prekršajna naloga u novčanom iznosu od 3.500 KM, a zbog neusklađenosti vezanih za broj djece u produženom boravku – kazala je glasnogovornica KUIP KS Vildana Brdarić.

Po njenim riječima, od konstatovanih nedostataka su organizacijske nepravilnosti vezane za ishranu učenika u produženom boravku i način ishrane uopće, kao i nedonošenje kriznog plana pripravnosti u slučaju pojave oboljenja. Jedna od nepravilnosti je i neposjedovanje slikovne obavijesti o preventivnim mjerama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Predmet inspekcijskih nadzora u odgojno-obrazovnim ustanovama bio je usmjeren na kontrolu poštivanja zaštitnih mjera i fizičke distance za đake i školsko osoblje, vrstu i količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za ličnu higijenu, organizaciju ishrane, organizaciju produženog boravka, te uspostavljanje i pridržavanje kriznog plana pripravnosti na nivou ustanova, a s krajnjim ciljem zaštite zdravlja učenika, nastavnog i drugog osoblja, kao i članova njihovih porodica, kazala je Brdarić.

Iz KUIP-a KS su naglasili da se “nadzori nastavljaju i predstojećem periodu uz poziv svim odgojno-obrazovnim ustanovama u KS, kao i ostalim subjektima nadzora na poštivanje donesenih preporuka i smjernica za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS od marta ove godine do danas izvršili su ukupno 8.867 inspekcijskih nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata, tržnih centara, kozemtičkih/frizerski saloni, pekara, vrtića, te ostalih subjekata nadzora na koje se donesene naredbe odnose.

U tom periodu izdato je 226 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 376.495 KM, a broj donsenih rješenja kojima su donesene prevenitivo-korektivne mjere iznosi 812.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U navedenom periodu na osnovu izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS doneseno je 3.525 rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima, od kojih je za 3.337 vrijeme izolacije od 14 dana isteklo.

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Šokantna studija: Koronavirusom je zaražena svaka deseta osoba u svijetu!

072info.com

Globalna statistika: Broj umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom prešao milion

072info.com

Statistički haos u pandemiji odgovoran za loš status Bosne i Hercegovine

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)