Inspektor Poreske uprave RS ”pao” zbog 20.000 KM mita

Podijelite vijest

Željko Orelj, inspektor Poreske uprave RS, koji je u toj instituciji zadužen za velike poreske obveznike, uhapšen je danas u Banjaluci, nakon što je od predstavnika jedne firme uzeo mito ”težak” 20.000 maraka.

Inspektor, koji je 2006. bio vršilac dužnosti zamjenika direktora Poreske uprave RS, “pao” je nakon što je u banjalučkoj piceriji “San Remo” uzeo novac koji je prije izvjesnog vremena, u zamjenu za protivuslugu, tražio od oštećenog.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, Orelj, koji je radio s firmama s milionskim prihodima, ranije je od predstavnika firme, čiji naziv policija nije željela da otkrije, tražio 20.000 maraka, a ovaj je odlučio da ga prijavi.

“Dakle, dogovor je sklopljen, ali predstavnik te firme je sve ispričao policiji, koja je ubrzo nakon toga pokrenula istragu”, ističe naš izvor blizak policiji.

Tako je, kako saznajemo, u petak popodne izvršena primopredaja novca u “San Remu”, a potom se Orelj uputio prema parkingu tog objekta.

“Kada je ušao u službeno vozilo, kojim je došao pred objekat, a potom pokušao da izađe s parkinga, opkolila ga je policija, presjekla mu put i uhapsila ga”, ističe naš sagovornik.

Parking je bio blokiran u vrijeme pretresa, kojem je prisustvovao i advokat uhapšenog inspektora. Takođe, pretresi su obavljeni i na još nekoliko lokacija u Banjaluci, a do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nisu završeni.

“Lišavanje slobode izvršeno je po nalogu Specijalnog tužilaštva RS zbog postojanja osnova sumnje da je osumnjičeno lice počinilo krivično djelo uzimanje mita, a u vezi s krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja”, potvrdila je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

Prema saznanjima “Nezavisnih”, policija već neko vrijeme sprovodi istragu koja je rezultirala hapšenjem Orelja, a koji je, inače, iz Prijedora.

“Niz dokaza je prikupljen, a jedan od njih su svakako i novčanice koje je uzeo kao mito, a koje su bile označene”, otkrivaju policijski izvori.

Iz MUP-a RS pozivaju sve građane koji naiđu na sličnu vrstu zloupotrebe da to prijave policiji.

Nezavisne novine