Inspektori mirisa: Taksisti koji smrde ne mogu raditi

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Inspektori američkog regionalnog aerodroma u San Dijegu već nekoliko godina provjeravaju kako mirišu aerodromski taksisti koji to smatraju diskriminatorskom mjerom i izrazom predrasuda.

Pored provjere ispravnosti vozila i još 50-tak drugih kontrola, taksisti moraju da prođu “test tjelesnih mirisa”, i ukoliko neko od njih ne ispuni taj “kriterij”, mora smjesta da se presvuče, prije neko primi naredne mušterije.

Pravog testa zapravo i nema što je potvrdila i uprava aerodroma, a vozači kažu da ih inspektori “njuškaju” tokom razgovora o drugim zahtjevima koje moraju da ispune prije svega njihova vozila.

Udruženja taksista San Dijega navodi da se time održava stereotip da taksisti stranog porijekla “šire neprijatan miris” Prema prošlogodišnjem istraživanju, od 330 taksista, 94 odsto je inostranog porijekla, od čega 65 odsto iz zemalja istočne Afrike.

Taksisti se pitaju kako inspektori utvrđuju “ko širi prijatan, a ko neprijatan miris”. Portparolka aerodroma izjavila je da ne postoji “standard”, već da se testom utvrđuje miris u vozilu – osjeća li se benzin, povraćanje ili plijesan.

Vozači kažu da “ako auto smrdi, smrdi i sa zadnjeg sjedišta, ne samo s prednjeg” – vozačkog.

Aerodromska služba navodi da sprovodi propise za taksiste kakvi su u cijelom regionu: zabranjuje se rad vozačima koji “šire neprijatni miris” i podstiču ih na redovno kupanje.

Ta provjera postoji godinama i nije bilo polemike sve donedavno kada je jedan sindikalac taksista proučio 568 strana propisa i otkrio da je revidiran u julu ove godine, ali je ostala odredba o “testu mirisa tijela”. Sindikat se zato pobunio i već dobio podršku udruženja 18.000 njujorških taksista.

Fokus.ba