Inspektori u Podrinju ispituju bivše pripadnike Armije RBiH: Zanima ih granatiranje Zvornika

Screenshot 4 70
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) već izvjestan period na saslušanja pozivaju bivše pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine koji su se nakon rata vratili u svoja razorena mjesta u Podrinju.

Povod saslušanja za sada nije poznat, a prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, najviše poziva je upućeno Zvorničanima.

Prostorije Policijske uprave Zvornik već okvirno dva mjeseca posjećuju bivši pripadnici Armije RBiH, koji su od MUP-a RS dobili pozive za saslušanje.

Zašto ih ispituju?

Konkretni razlozi njihovog ispitivanja još uvijek nisu poznati, a povratnici u strahu kažu da ne znaju da li se i pod čijom istragom nalaze. Kako tvrde, među onima koje misteriozno ispituju najviše je osoba kojima je početkom agresije u Zvorniku ubijeno i po nekoliko članova najuže porodice.

Zbog straha koji osjećaju, povratnici koji su do danas saslušani javno ne smiju govoriti, zbog čega i štitimo identitet jednog od naših sagovornika u ovoj priči.

Kroz naš zajednički razgovor zaključujemo da je svim ispitanicima jedna stvar zajednička – da su im zvornički inspektori postavljali pitanja o navodnim granatiranjima Zvornika i okolnih srpskih sela.

“Osobe, odnosno inspektori u Zvorniku, koji su mene i ostale ispitivali, vršili su izuzetno jake pritiske da iznesemo imena osoba koje su odgovorne za navodno granatiranje Zvornika, Malog Zvornika i Kozluka s položaja Armije RBiH, što naprosto nije bilo moguće. Ali, na sve moguće načine, sijanjem straha među nama, pokušavali su nas natjerati da potvrdimo njihove teze”, kazao nam je jedan od bivših pripadnika Armije RBiH (identitet poznat redakciji) koji je saslušan u Policijskoj upravi u Zvorniku.

Sijanje straha

Naš sagovornik navodi i to da u Policijskoj upravi u Zvorniku precizan odgovor na pitanje zašto je pozvan na saslušanje nije mogao dobiti.

“Na pitanja koja sam ja njima postavljao odgovora nije bilo, ali su suprotno tome ustanovili posebnu matricu po kojoj su funkcionisali. Poseban pritisak pitanjima i najviše utjerivanja straha u kosti pretrpjeli su Bošnjaci koji žive na području Republike Srpske. Vrijeme provedeno u policijskoj stanici bilo je izuzetno neugodno i ne znam samo koji im je krajnji cilj, kad svi znamo da je čista laž da smo mi učestvovali u granatiranju srpskih sela u okolini Zvornika”, ogorčeno dodaje naš sagovornik.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, inspektori iz Republike Srpske u proteklom periodu mirne nisu ostavljali ni povratnike u drugim podrinjskim mjestima, poput Bratunca, koje su također pozivali na saslušanja. Prema našim saznanjima, do danas je pozive za javljanje u nadležnu policijsku stanicu dobilo između 200 i 300 osoba.

Vrijedi kazati i to da ovo nije prvi put da bošnjačke povratnike saslušavaju inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, konkretnije Policijske uprave Zvornik.

Bošnjaci iz Zvornika već 29 godina čekaju da bh. pravosudne institucije formiraju predmet o ratnim zločinima u tom kraju. Agresori su, kako se vjeruje, u samo jednom danu u Bijelom Potoku nadomak Zvornika streljali blizu 700 muškaraca.

Istragu o tom zločinu vodilo je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, da bi zatim predmet preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ali krajnji ishod nikada nije postao poznat.