Inspektoru MUP-a ZDK i pomoćniku komandira PS Crkvice zatvor i zabrana rada zbog primanja dara i zloupotrebe položaja

NEPRAVOSNAŽNA PRESUDA PROTIV FEHIMA KOVAČ

Općinski sud u Zenici, postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, dana 12.04.2021.godine donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Kovač Fehima, zbog produženog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ F BiH u vezi sa članom 55. KZ F BiH i produženog krivičnog djela Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. KZ F BiH, u vezi sa članom 55. KZ F BiH.

Sud mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 6 (šest) mjeseci.

Osim toga, sud mu je izrekao mjeru sigurnosti zabrane rada u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od 5 (pet) godina od dana pravomoćnosti presude, s tim da se vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja mjere sigurnosti.

Također, oduzeta mu je imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 130,00 KM i naloženo da se ista u roku od 15 dana uplati kao prihod Budžeta FBiH, te je obavezan na naknadu troškova postupka.

Podsjećamo, optužnicom se navedeno lice tereti da kao službena osoba u FBiH – ovlašteno lice u Upravi policije MUP-a ZDK, sa dodijeljenim činom inspektor, raspoređen na poslove pomoćnika komandira u PS Crkvice, nije obavio svoju službenu dužnost kako bi omogućio pribavljanje koristi za drugog, te kao službena osoba u FBiH primio dar u vidu novca kako ne bi u okviru svoje funkcije učinio što bi morao učiniti.

Svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

IZVORTužilaštvo ZDK
Prethodni članakSnježana zbog korone u tri dana pokopala supruga, majku, brata i svekrvu
Sljedeći članakKako pripremiti topu: Neizostavno, omiljeno prvo jelo za iftar