Portal 072info

Instaliran prvi džinovski agregat vjetroelektrane na Podveležju

800x450 132
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na Podveležju je montiran prvi agregat vjetroelektrane a u narednim danima bit će montirano i preostalih 14, u ovisnosti o vremenskim prilikama. Stub vjetroagregata je visok 90 metara a svaka lopatica duga 55 metara i teška 12 tona. 

U ranim jutarnjim satima 23. septembra 2020. godine, iz Luke Ploče u Hrvatskoj, preko graničnih prijelaza Metković i Doljani do podveleškog platoa, obavljen je prvi specijalni transport opreme za generacijski projekat, gradnju vjetroparka „Podveležje“. U prvom kontingentu, na lokaciju vjetroagregata broj 8, dovezena su tri (3) segmenta tornja, pojedinačne dužine od 14 do cca 29 metara. Nakon toga transport je nastavljen svake noći. Kompletna oprema za svih 15 vjetroagregata dovezena brodovima iz Simensove fabrike u Danskoj u Luku Ploče gdje je uskladištena.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Senad Salkić, direktor za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH, kaže za “Avaz” da u narednim danima slijedi i montaža ostalih 14 agregata. 

– Sukcesivno će se izvoditi i montaža vjetroagregata na njihovim lokacijama, tako da će u okviru našeg dinamičkog plana do kraja ove godine najveći dio Vjetroparka biti i završen, kako bismo u prvom kvartalu naredne godine pokrenuli proizvodnju električne energije. U narednim danima, na gradilište Vjetroparka bit će transportovano preostalih 57 segmenata tornjeva vjetroagregata i 45 lopatica. S obzirom na to da je svaka pojedinačna lopatica duža od 55 metara i teži više od 11 tona, prilikom njihovog transporta na dijelovima saobraćajnice sa krivinama manjeg radijusa, bit će korištena posebna jedinica – “blade lift” kojom će lopatice biti podizane u vis, kako bi prolazak kroz krivinu mogao biti obavljen – pojašnjava Salkić. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Za potrebe vangabaritnog transporta opreme za Vjetropark, Granični prijelaz Metković u Hrvatskoj predviđen za putnički promet, privremeno je preimenovan u prijelaz za robni promet uz obezbjeđenje uslova za prolazak pojedinih segmenata opreme. Ugradbeni dijelovi za svih 15 proizvodnih jedinica, koje je bilo moguće prevoziti kamionima, dopremljeni su na gradilište preko Graničnog prijelaza Bijača. –   Montaža vjetrogaregata koji se pojedinačno sastoje od tornja sa četiri segmenta, gondole sa glavčinom i tri lopatice, bit će izvođena sukcesivno sa dvije dizalice, kako bi proces instalacije bio obavljen u što kraćem roku. Vjetropark „Podveležje“ instalisane snage 48 MW sa godišnjom proizvodnjom 130 GWh električne energije, prvi je vjetropark JP Elektroprivreda BiH i predstavlja doprinos kompanije opredjeljenju EU za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora – kaže na kraju Salkić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4
Podijelite članak
  • 5
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6