Institucije BiH nemaju pravo od građana tražiti uvjerenje o nekažnjavanju u svrhu prijave na konkurs

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH ukazala je danas na potpuno neispravne i netačne navode u saopćenju Transparency Internationala BiH u vezi s pojedinim zaposlenjima u toj instituciji.

Na navode TIBiH da je UIO, osim uvjerenja da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak u spomenutom konkursu, “trebala zahtijevati i uvjerenje o nekažnjavanju/neosuđivanosti koje izdaje nadležna policijska uprava/stanica, iz UIO ističu da su dostavili i mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, koje nedvosmisleno ukazuje da institucije BiH u skladu sa važećim zakonskim propisima, nemaju pravo od građana tražiti uvjerenje o nekažnjavanju, u svrhu prijave na konkurs ili oglas za radno mjesto.

Na javnom oglasu Uprave za indirektno oporezivanje, koji je objavljen  31.oktobra 2014. godine, u kojem je bilo raspisano 112 radnih mjesta sa SSS, između ostalih, primljeni su Novo Đukić i Mišo Novković, stoji u saopćenju UIO.

– Kao i svi ostali kadidati koji su ušli u konkursnu proceduru i dvije spomenute osobe morala su, između ostalog, priložiti uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, čime su isti, uz svu ostalu uredno priloženu dokumentaciju, ispunili sve formalnopravne uslove za sudjelovanje na konkursu. Nakon što je komisija UIO obavila pismeno i usmeno testiranje, spomenute osobe našle su se na listi uspješnih kandidata, te su iste počele raditi u UIO – navode iz UIO.

Kompletna dokumentacija vezana za spomenuti javni konkurs nalazi se u Upravi za indirektno oporezivanje, koja je, kako se dodaje, potpuno tansparentna i sve nadležne institucije mogu izvršiti uvid u istu.

– Ukoliko Uprava za indirektno oporezivanje od bilo koje pravosudne institucije u BiH dobije određene dokaze koji bi eventualno utjecali na drugačije odlučivanje u spomenutom javnom konkrsu, UIO će preduzeti sve zakonski predviđene korake – kaže se u saopštenju.

Iz Transparency Internationala Bosne i Hercegovine (TI BiH),   tvrde da Uprava za indirektno oporezivanje BiH “zapošljava osuđene i osobe koje su pod istragom za krivična djela“.

– UIO je putem konkursa raspisanog u oktobru 2014. zaposlila dvije osobe, od kojih je jedna već osuđena za poresku utaju, a protiv nje se vodi i postupak za organizovani kriminal, dok je druga osoba, prema medijskim napisima, jedna od osumnjičenih u predmetu Kemal Čaušević i drugi – saopćeno je danas iz TIBiH. 

Fena