Institucije u BiH će morati početi raditi na zelenoj tranziciji ili ćemo ostati izolovani

Screenshot 1 25
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Poticaj promjena u oblasti zbrinjavanja i ponovnog iskorištavanja otpada u BiH i regiji, te skretanje pažnje na važnost zelene energije, teme su o kojima se govori na međunarodnoj konferenciji Zelena energija iz otpada u smanjenju CO2, koja se jučer održaka u Sarajevu.

Konferencija, koju je organizovala Fabrika cementa Lukavac, okupila je preko 200 predstavnika građevinske industrije, proizvodnje cementa, predstavnike vladinog i nevladinog sektora, kao i obrazovnih institucija.

“Trenutnu situaciju moramo preokrenuti u našu korist, ne trebamo je posmatrati kao problem, već kao priliku. Posljednjih pet godina radili smo na supstituciji alternativnih goriva i smanjili smo nivo CO2 za deset posto, a plan je da novim projektima u narednom periodu smanjimo CO2 za 25 posto. Cilj nam je i da u narednih tri do pet godina bude među pet evropskih cementara, kazao je Stjepan Kumrić, generalni direktor Fabrike cementa Lukavac.

ČITAJ JOŠ:  Šef delegacije Evropskog parlamenta: Tražit ćemo ubrzanje sankcija protiv Dodika

Harald Fritsch, predsjednik Uprave Asamer Baustoffe AG iz Austrije kazao je kako im je želja da lokalni nivoi budu samoodrživi, a ako oni to ne mogu “mi proizvođači moramo imati standard kako da brinemo o zaštiti okoline”. Kazao je i kako se bez zakonskih okvira ne može ni napredovati mnogo.

“Tema zelene energije i otpada od ogromne je važnosti za poslovanje cementne industrije. Cementna industrija u Srbiji već 10 godina koristi alternativna goriva i bilježimo supstituciju od 40 posto, ali to i dalje nije dovoljno. Ovakve promjene moramo rješavati globalno, a implementirati lokalno”, kazala je Dejana Milinković, direktorica Poslovnog udruženja Cementna industrija Srbije.

ČITAJ JOŠ:  Memorijalni centar Srebrenica: Poziv za saradnju sa javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva
Stručnjaci smatraju da će privatni sektor biti nosilac tranzicije, kazao je Kušljugić
Stručnjaci smatraju da će privatni sektor biti nosilac tranzicije, kazao je Kušljugić

Prema Agendi 2030, kompletna Evropa bi trebala zamijeniti upotrebu nafte, uglja i plina zamjenskim alternativnim gorivima, što mnogi stručnjaci smatraju novom industrijskom revolucijom.

“Ovakvi procesi moraju biti vođeni na nivou države, kakva je praksa u regiji. Nažalost, u BiH ne postoji veliki interes za realizaciju ovog projekta na nivou države, a mnogi stručnjaci smatraju da će privatni sektor biti nosilac ove tranzicije. BiH potpisuje neke sporazume i izjave o tome da ćemo ići u zelenu tranziciju, ali implementacije ovdje skoro da i nema. Institucije u BiH i elektroprivrede morat će sljedeće godine nešto uraditi ili ćemo biti izolovani od ostatka Evrope”, upozorio je Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju RESET.

ČITAJ JOŠ:  Dužnička kriza u BiH: Firme od kupaca potražuju skoro 11,5 milijardi KM

Renato Sarc, zamjenik šefa Katedre za tehnologiju prerade otpada i upravljanja otpadom sa Montan univerziteta Leoben iz Austrije, kazao je kako su gospodarenje otpadom i sektor proizvodnje dva jako povezana sektora, te kako je bitno oba jačati na nivou svake lokalne zajednice i imati mogućnost snabdjevanja tim sirovinama kako bi se ubrzali svi procesi proizvodnje, ali i smanjio otpad prilikom proizvodnje.

GODISNJICA
MARKETING