Portal 072info

Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici prvi i jedini takvog tipa u BiH

Ujedinjenjem Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo te Veterinarskog zavoda nastao je Institut za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, prvi takvog tipa u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom, ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je prostorije Instituta za zdravlje i sigurnost hrane te o samom Institutu razgovarala sa čelnim čovjekom ove institucije, v.d. direktora, Senadom Huseinagićem.

Osnivač Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je Zeničko-dobojski kanton. Institut je u registru pravnih lica registrovan 20. oktobra 2015. godine te njegov rad formalno počinje tog dana.

Senad Huseinagić
Senad Huseinagić

“Ideja spajanja ova dva zavoda u raznim oblicima postoji još od 2006. godine, a u konkretizaciju smo krenuli 2011. godine, nakon čega dolazi do malog zastoja zbog promjene vlasti. Priču smo ponovo pokrenuli 2014. godine i uspjeli smo u 2015. realizovati ideju koja je prvi ovakav oblik na području bivše Jugoslavije, gdje je bila duga tradicija nekakvog rivaliteta između Veterinarskog zavoda i Zavoda za javno zdravstvo, s obzirom da se, na izvjestan način, obje institucije bave istim poslom”, kaže Huseinagić, objašnjavajući nastanak Instituta.

Od 01. 01. 2016. godine i zaposlenici Veterinarskog zavoda preći će zvanično u Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, čime će Institut započeti rad u punom kapacitetu. Huseinagić govori kako je ovo prvi Institut na području bivše Jugoslavije, dok je to u Evropi sasvim normalno.

“Formiranje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane je i realizacija ideje o ‘jednom zdravlju’ koja je potekla iz SAD-a, započeta kao ideja zajedničkog djelovanja veterinara, javnog zdravstva i ekologa koji brinu o ‘jednom zdravlju’, s obzirom da su ljudsko zdravlje, zdravlje životinja i okoliša međusobno povezani i sve se radi zbog zdravlja ljudi. Ipak, nećemo se baviti liječenjem, nego zdravljem životinja radi zaštite zdravlja ljudi”, nastavlja Huseinagić.

Nakon objedinjavanja dva zavoda uslijedile su većinom pozitivne reakcije javnosti.

“Nama bi bilo drago kada bi se ova dva zavoda udružili u svim kantonima, jer nije dobro biti sam. Ne bojimo se konkurencije i smatramo da imamo kapaciteta da možemo biti vodeći na ovom području, ali i na području Bosne i Hercegovine kao vodeća institucija koja bi se bavila zdravljem ljudi, imala povjerenje vlasti i građana, a istovremeno pružala usluge našim klijentima kojima se omogućava da budu uspješniji u zaštiti svojih potrošača”, rekao je Huseinagić.

Huseinagić kaže da je posao Instituta za zdravlje i sigurnost hrane da se “miješa” u sve što ima veze sa zdravljem, od ispitivanja do određenih aktivnosti.

“Ne postoji oblast u kojoj ne možemo djelovati, od laboratorijske analize hrane koju konzumiramo, do ispitivanja raznih drugih riziko-faktora, poput neadekvatne ishrane, pušenja, prekomjerne upotrebe alkohola kao i rizika iz okoline. Čitav niz aktivnosti kojima želimo uticati na ponašanje ljudi radi poboljšavanja zdravlja i fokusirati se na populaciju, a ne na pojedince. Imamo i Službu školske higijene koja vrlo aktivno radi sa 60.000 učenika u svim školama na području ZDK, gdje osim oblika edukacije radi i na određenim preventivnim pregledima. Osim toga, tu su i projekti iz oblasti ekologije, te donošenje strategije razvoja zdravstva i veterinarske zaštite”, napomenuo je Huseinagić.

institut za hranu

Institut će omogućiti organizaciju poslova koje će obavljati veterinarske stanice, bolnice, domovi zdravlja i druge institucije.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane trenutno djeluje u prostorijama JU “Dom zdravlja” Zenica, gdje se nalazi i Kantonalni zavod za javno zdravstvo ZDK, a koji je sada dio Instituta. Ipak, postoji mogućnost da će se svi dijelovi i institucije Instituta nalaziti pod istim krovom, što će omogućiti brži i efikasniji rad ove institucije.

ANADOLIJA

Podijelite članak

Počitajte još

Zenica: Saobraćajna nesreća na izlazu iz Zenice

072info

TRAGEDIJA U ŽEPČU: Policajac u automobilu počinio samoubistvo

Redakcija

Pozivaju poznate ličnosti, ali i sve građane da podrže oboljele

072info

BiH: Od koronavirus preminuo muškarac, zaražene još tri žene

Redakcija

Sezonska prognoza vremena za BiH: Šta nas očekuje u junu, julu i augustu?

Redakcija

Ovaj test će vam otkriti istinu: Izračunajte svoju pravu dob

Redakcija

Irskim pabovima prijeti katatrofa: Bez posla bi moglo ostati 50.000 ljudi

Redakcija

Predsjednik Skupštine u Budvi poručio građanima BiH da ljetuju u Crnoj Gori

Redakcija

Ne bacajte je: Za šta sve možete iskoristiti narančinu koru

072info

Nova dva bh. književnika napustila PEN centar BiH

Redakcija

Drama na bh. granici: Nijemac prevozio migrante i pobjegao u šumu, u toku potraga

Redakcija

Za veći dio Bosne i Hercegovine na snazi žuti meteoalarm

Redakcija

Nove cijene na pumpama širom BiH: Gorivo skuplje i do 20 feninga

Redakcija

Veliki skok: U jednom bh. gradu registrirano 14 zaraženih koronavirusom

Redakcija

Posao vrijedan 14 miliona maraka radit će i firma osuđena za utaju poreza

072info

Devet čudesnih namirnica koje bismo trebali jesti svaki dan

072info

BiH ima šest dana da pomogne domaćim firmama u borbi sa konkurencijom iz EU

072info

Život poslije korone: Isplati li se raditi ugostiteljima zbog stalnih inspekcijskih kontrola

072info

Amela Ivković O’Reilly: Zašto je koronavirus bio jedna vrsta buđenja i šta je pokazao

072info

Danas novo popuštanje mjera u BiH

072info