Instruktor istjerao ispitivača iz auta: Marš napolje, magarac

Instruktor istjerao ispitivača iz auta: Marš napolje, magarac

Marš napolje, magarac, rekao mi je instruktor Zdravko Ivić iz banjalučke Auto-škole “Ivić”, nakon što sam od kandidata koji je polagao vozački ispit zatražio okretanje vozila unazad na raskrsnici.

Tvrdi to u izjavi za “Nezavisne” ispitivač Rajko Dujaković, te dodaje da je u pitanju radnja koja je 35 godina, koliko se bavi tom strukom, prihvatljiva i bitna za sve instruktore, samo ne za Ivića.

  • Nije dozvolio kandidatu da na moj zahtjev obavi tu radnju, nakon čega sam kandidatu rekao da ćemo završiti s ispitom pošto instruktor ometa sprovođenje ispita i da idemo desno – rekao je Dujaković.

Prema njegovim riječima, instruktor je tada zakočio.

  • Rekao mi je: ‘Marš napolje, magarac!’ S obzirom na to da ga dugo znam, samo sam izašao i otišao – naveo je Dujaković, te dodao da se incident dogodio u četvrtak u banjalučkom naselju Lazarevo.

Ističe da je on svoje odradio, ali da ovakvo ponašanje predstavlja omalovažavanje svih instruktora koji se bave strukom.

  • Po njemu, niko ne zna, samo on zna. To njegovo ponašanje je prešlo sve mjere – naveo je Dujaković.

Sa druge strane, Ivić, koji je i suvlasnik istoimene auto-škole, navodi da Dujakovića nije izbacio iz vozila, već mu je rekao da izađe.

  • Tražio je radnju koja ne postoji i nema je u bodovnoj listi, ne može je bodovati. On je rekao: ‘Ništa, vraćamo se nazad’. Kako je sjedio pozadi, počeo je provocirati, žaliti se. Tada sam zaustavio vozilo i rekao mu: ‘Izvoli, izađi’ – rekao je Ivić.

Ukoliko Dujaković ponovo bude ispitivač prilikom polaganja ispita kandidata Auto-škole “Ivić”, sudeći po riječima Ivića, problema neće biti, ali pod jednim uslovom.

  • Biće normalno, ali tu radnju više neće moći tražiti, pošto je nema u bodovnoj listi i ne može se bodovati – kategoričan je suvlasnik Auto-škole “Ivić”.

Iz Zavoda za obrazovanje odraslih RS u petak su za “Nezavisne” rekli da bilo kakav pokušaj miješanja instruktora vožnje u tok ispita nije prihvatljiv.

  • Evidentan je pritisak na rad imenovanih ispitivača u komisiji za polaganje vozačkih ispita i ovaj zavod će pružiti punu podršku njihovom stručnom radu, a u slučajevima gdje ponašanje instruktora vožnje prelazi granice zakonitog, budući da su ispitivači službena lica, i insistirati na njihovoj zaštiti od strane nadležnih organa – kažu u Zavodu za obrazovanje odraslih RS.

Ova auto-škola se, podsjetimo, u središtu incidenta našla i prije dva mjeseca. Neđo Jošiković, član Komisije za polaganje vozačkih ispita u Banjaluci, optužio je tada Dragana Ivića, takođe instruktora u ovoj banjalučkoj auto-školi, da ga je, kako je naveo, prvo napao verbalno, a zatim umalo i fizički, i to nakon što je od kandidatkinje zatražio da krene pomoću ručne kočnice.

Dragan Ivić tada je optužbe negirao, ali ne i prepirku, s tim što, kako je rekao, nije bilo nikakvog fizičkog kontakta.

Kandidat pada na ispitu

U Pravilniku o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozača motornih vozila navodi se da će ispitivač prekinuti ispit u slučaju da instruktor vožnje sugeriše, pomaže ili na bilo koji drugi način ometa ispit.

U ovakvim situacijama na najvećem gubitku je kandidat, jer on, prema Pravilniku, pada na ispitu.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE