Instruktor vožnje Edi Hasić: Budite savjesni i odgovorni vozači

Dvadesetsedmogodišnji Mostarac Edi Hasić tri godine radi kao instruktor vožnje na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ovaj posao ga je, kaže, prvenstveno privukao zbog želje da znanje prenese na druge te da ih nauči kvalitetnoj vožnji. I to mu, što bi se reklo, ide od ruke. U proteklom periodu stekao je veliko povjerenje i sve više kandidata odlučuje se časove vožnje imati kod njega. Biti instruktor vožnje nije nimalo jednostavan posao.

Piše: Belma Zukić/Hayat

  • Instruktor vožnje podučava polaznike o vještinama vožnje, ponašanju u saobraćaju, sigurnosti na cesti. Upozorava ih na greške i savjetuje ih u vožnji. Instruktor vožnje se treba ponašati pristojno, u skladu s etičkim normama. Instruktor vožnje ne smije diskriminisati svoje kandidate u bilo kojem pogledu. To su pravila kojih se držim, priča nam Edi.

Ovaj posao zahtijeva veliko strpljenje i veliku odgovornost, smirenost. Kandidate je potrebno obučiti što je bolje moguće da bi prvenstveno bili savjesni vozači. Nerijetko, strah je prvi korak koji se treba prijeći.

  • Mnogi ljudi se ne usuđuju sjesti za volan iz više razloga. Jedan od razloga jeste to što su u nekom trenutku života doživjeli stresnu scenu, bilo kao suvozač ili pješak.

Uz sve to instruktor ne smije izgubiti koncentraciju.

  • Koncentracija je veoma bitna, jer mi moramo u svakom trenutku biti na oprezu. Svjesni smo i činjenice da naši sugrađani nemaju strpljenja u toku vožnje, i to je jedan od razloga zašto kandidati imaju strah od vožnje. Stalno su u grču, da li će im neko trubiti, da li zabušavaju saobraćaj – kaže Edi.

Kao instruktoru, Ediju je veoma važno da njegovi kandidati polože iz prvog pokušaja, a ukoliko im to ne uspije, doživljava to emotivno i bude mu teško.

  • Ponosan sam na svakog svog kandidata koji položi ispit, to su moji učenici koje sam ja podučio da budu savjesni, odgovorni i kvalitetni vozači.

I Edi je u ulozi instruktora doživio više nezgodnih situacija u kojima drugi učesnici nemaju strpljenja prema polaznicima, ne poštuju saobraćajna pravila, nemaju saobraćajne kulture i tako dalje.

Činjenica je da u Bosni i Hercegovini postoji mnogo nesavjesnih vozača. Saobraćajne nesreće su svakodnevne. Na ponašanje u saobraćaju potrebno je stalno ukazivati, skretati pažnju i podizati svijest. Zato, ukoliko ste pročitali ovaj tekst, sljedeći put kada sjednete u svoj automobil, sjetite ga se. Budite savjestan i odgovoran učesnik u saobraćaju i pokažite više razumijevanja prema polaznicima. Nekada ste i vi bili na njihovom mjestu.

Prethodni članakLjubav jača od bolesti: Blizanac smršavio 30 kilograma da bi bratu donirao bubreg
Sljedeći članakZabrinjavajući podaci: Drastično se smanjuje broj bumbara