motoskupkakanj arminbasic 696x464 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Popuštanjem mjera prethodno uvedenih u cilju suzbijanja pandemije korona virusa primjetan je sve veći broj vozila na bh. cestama.

FIXGEHALT

Lijepo vrijeme izmamilo je i motocikliste, kojih je sve više.

Nažalost, svjedočimo i sve većem broju saobraćajnih nesreća u kojim upravo stradaju motociklisti.

Za jedan dan dogodi se 81 saobraćajna nezgoda

LIDER

Prema izvještaju BIHAMK-a, u 2020. godini ukupno je bilo 20. 376 saobraćajnih nezgoda od kojih je 4.091 nezgoda sa povrijeđenim osobama, dok je 16.285 nezgoda završilo sa smrtnim ishodom.

Prema podacima iz cijele Bosne i Hercegovine možemo na području naše zemlje dnevno tokom 2020. godine događalo se u prosjeku nešto više od 81 saobraćajne nezgode, od toga oko 17 saobraćajnih nezgoda sa poginulim ili povrijeđenim osobama.

Tokom protekle 2020. godine registrovano je 4.816 nezgoda manje u odnosu na 2019. godinu, što izraženo u procentima prikazuje smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda za 13,95 posto.

Najveći broj nezgoda rezultat je nepoštivanja saobraćajnih pravila i propisa kao i niskog nivoa saobraćajne kulture. Također, jedan od čestih problema su i neprilagođena vožnja uslovima na putu.

Bašić: ‘Divljanja’ na cestama su odraz svakog pojedinca

Nerijetko se upravo motociklisti smatraju odgovornim za nezgode zbog nepropisnog ponašanja, ili kako to često nazivaju „divljanja“.

Armin Bašić, instruktor vožnje, motociklista i sekretar Moto kluba Rora Kakanj  ističe da su ‘divljanja’ odraz svakog pojedinca kao i da u klubu čiji je član potenciraju propisnu i odgovornu vožnju, da su iskusniji članovi uvijek tu kako bi skrenuli pažnju mlađim motociklistima.

  • Paljenje guma, turiranje, to su neka od glavnih obilježja moto skupova, naravno tamo gdje je to predviđeno i skladu sa zakonom, to su neki od pokazatelja mašina koje se voze i sl. U suštini jako je bitno da se javnost upozna sa načinom funkcionisanja moto susreta. To su zapravo društveno, kulturno, zabavni skupovi gdje sve sudionike veže ljubav prema dvotočkašima – kaže Bašić za Hayat.ba.

Kao instruktor vožnje i motociklista, Bašić objašnjava da su osnovni uzroci nezgoda neiskustvo u vožnji motocikla i nepoštivanje saobraćajnih propisa.

  • Motocikli su vozila koja zahtijevaju posebnu vještinu a koje se usvaja postepeno sa nekih manjih na veće motocikle, motocikl se ne može “preko noći” naučiti voziti, niti se može odmah sjesti na motocikl od  200 konjskih snaga. Nepoštivanje saobraćajnih propisa kako od strane motociklista tako i od strane ostalih učesnika u saobraćaju nepoštivanje propisa može imati kobne posljedice, a najčešće po motocikliste, uglavnom je to nepoštivanje ograničenja brzine, oduzimanje prvenstva prolaza motociklistima.

Moto skupovi za druženje i edukaciju

Kako bi svoje znanje proširili, iskustva razmjenili i upoznali nove bajkere organiziraju se moto skupovi, jedan takav održan je jučer u Kaknju u organizaciji Moto kluba Rora.

Hayat

Iako kao klub egzistiraju preko pet godina sa trideset aktivnih članova odlučili su organizirati prvi moto skup, u nešto manjem obimu zbog još uvijek nesređene epidemiološke situacije, na kojem je učestvovalo oko 100 posjetitelja iz cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore.

Hayat

Osim motocikala, moto klub Rora svake godine učestvuje i u humanitarnim i ekološkim akcijama na području općine Kakanj.

  • Trudimo se da budemo društveno korisno udruženje koje će na bilo koji način doprinijeti unapređenju svog grada – kaže Bašić, sekretar MK Rora Kakanj.

Moto skup održan je u krugu Vatrogasnog doma u Doboju, nakon druženja motociklisti su prodefilovali gradom.