Portal 072info

Interaktivno: Kolike su prosječne plate u regiji i Evropi

U interaktivnoj mapi istražite kolike su prosječne plate u zemljama regije u odnosu na ostatak Evrope.

Priredio: Edah Henić

Prema dostupnim statističkim podacima, prosječne plate se značajno razlikuju po regijama Evrope. Prednjače Zapadna Evropa i Skandinavija u kojima prosjek mjesečnih plata uglavnom prelazi prag od 2.000 eura.

Najveće plate su u Lihtenštajnu, gdje je prema izvještaju o prihodima iz 2012. godine prosječna neto plata iznosila 5.314 eura. Slijede je Švicarska (3.994 eura), Monako (3.436 eura), Norveška (3.212 eura) i Luksemburg (3.149 eura).

Najniže su plate u zemljama Istočne Evrope. U Ukrajini prosječna plata iznosi svega 130 eura, a iznad su Azerbejdžan (224 eura), Kazahstan (257 eura) i Bjelorusija (272 eura).

Prema podacima agencija za statistiku država regije, ubjedljivo najviša prosječna plata u zemljama Zapadnog Balkana je u Sloveniji (1.022 eura), slijedi je Hrvatska, gdje prosječna plata iznosi 752 eura dok je u Crnoj Gori taj iznos 488 eura. Najniže su prosječne plate u Makedoniji i iznose 354 eura.

U interaktivnoj mapi istražite kolike su prosječne plate u zemljama regije u odnosu na ostatak Evrope.

Izvori: Statistički ured Republike Slovenije, Državni zavod za statistiku RH, Zavod za statistiku Crne Gore – Monstat, Agencija za statiku BiH, Republički zavod za statistiku (Republika Srbija), Agencija za statistiku Kosova, Državni zavod za statistiku Republike Makedonije, novinske agencije.

 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box