Interes je veliki, ali sve ide vrlo sporo: Djeca u BiH godinama čekaju usvojenje

21 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Usvajanje je prilika da oni koji se nisu ostvarili u ulozi roditelja ljubav, pažnju i topli dom pruže djeci kojoj to nedostaje. To je težak proces, ali u BiH na to se često i predugo čeka.

Stručni tim

Zainteresirani zahtjev podnose Kantonalnom centru za socijalni rad u Sarajevu. Podnosioci mogu biti iz BiH, ali i iz cijelog svijeta.

Prema Porodičnom zakonu FBiH, usvojilac može biti osoba koja je u životnoj dobi od 25 do 45 godina i koja je starija od usvojenika najmanje 18 godina. Ako postoje osobno opravdani razlozi, usvojilac može biti i osoba starija od 45 godina.

– Usvojenje se može zasnivati potpuno, i to djece uzrasta od 3 mjeseca do 10 godina, i nepotpuno, uzrasta do 18 godina – rekla nam je Silva Španjić, zaposlenica Centra.

Obradu podobnosti vrši Centar za socijalni rad. Stručni tim se sastoji od pedagoga, psihologa, socijalnog radnika, ljekara i pravnika. Oni vrše procjenu je li neko podoban za usvajanje.

Druge zemlje

– Kada potencijalni usvojilac prođe postupak procjene, stavljamo ga na spisak mogućih usvojilaca. Trenutno imamo na spisku oko 220 zahtjeva, ima tu i ljudi koji čekaju godinama, ali i novih – kazala je Španjić.

Za odlazak na usvajanje u neku stranu zemlju odobrenje daje federalni ministar socijalnog rada.

– Potrebno je dokazati da to dijete ne može biti usvojeno u BiH. To se dokazuje tako što svaki centar šalje informacije da nijedan usvojilac s njihovog spiska ne želi usvojiti dijete – pojasnila nam je Španjić.

Zakonska regulativa

Kako je pokazala jedna revizija u Republici Srpskoj, primijećen je prilično neujednačen pristup centara prema potencijalnim usvojiteljima kada se pojavi dijete bez roditeljskog staranja koje ispunjava uvjete za usvojenje.

Trend je sve manjeg usvajanja, a razlozi za to mogu proizlaziti iz zakonske regulative, koja je, prema riječima zaposlenih u centrima za socijalni rad, ograničavajućeg karaktera.

Do sedme godine

Nemaju usvojitelji ,,pravo na usvojenje“, već svako dijete ima pravo da bude usvojeno. U dijetetovom najboljem interesu je da bude u porodice, a ne u institucijama.

 Usvojioci su dužni upoznati dijete sa tim da je usvojeno najkasnije do njegove sedme godine, odnosno odmah nakon zasnivanja ako je usvojeno starije dijete.

GODISNJICA
MARKETING