Portal 072info

Interes za dopunske škole na bosanskom jeziku u Njemačkoj nezadovoljavajući

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori, još jednom je istaknuta zahvalnost svim volonterima i aktivistima BiH koji godinama rade na očuvanju maternjeg jezika u dijaspori, kao i potreba i neophodnost da nadležni u BiH na adekvatan i konkretniji način regulišu dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku djece građana BiH u svijetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

U Stuttgartu je, u nedjelju, 26.01.2020. godine održan sastanak rukovodstva i aktivista Saveza dopunskih škola BiH na kome je analizirana trenutna situacija u bosanskim školama u SR Njemačkoj i plan rada u narednom periodu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME


Prisutnima na sastanku prezentovani su izvještaji o radu dopunskih škola BiH u Stuttgartu, Ulmu, Rottenburgu, Balingenu, Mannheimu, Sindelfingenu, Ettlingenu, Bavarskoj i Hamburgu.

Izvještaj o aktivnostima Saveza, saradnji sa nadležnim ministarstvima u domovini i SR Njemačkoj, saradnji sa DKP-a BiH u Njemačkoj i drugim asocijacijama građana BiH u ovoj zemlji prisutnima je podnio predsjednik Saveza Haris Halilović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sa zadovoljstvom je konstatovano da se u pojedinim gradovima, poput Hamburga, Mannheima, Ettlingena, Stuttgarta i Ulma, povećava broj učenika i zainteresiranih da njihova djeca pohađaju dopunsku nastavu na maternjem jeziku, ali i žaljenje zbog činjenice da u nekim gradovima nema tog interesa. Opšti dojam je da, u odnosu na broj građana iz BiH u SR Njemačkoj, interes za pohađanje dopunske nastave na bosanskom jeziku, nije zadovoljavajući. Razlozi za to su mnogobrojni.

Zaključak sa sastanka je da se bh. aktivisti u ovoj oblasti, ali i predstavnici nadležnih institucija i vlasti iz domovine trebaju više angažovati na ukazivanju na značaj očuvanja maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori, posebno mladih i djece.
Iz Saveza dopunskih škola BiH u dijaspori, još jednom je istaknuta zahvalnost svim volonterima i aktivistima BiH koji godinama rade na očuvanju maternjeg jezika u dijaspori, kao i potreba i neophodnost da nadležni u BiH na adekvatan i konkretniji način regulišu dopunsko obrazovanje na maternjem jeziku djece građana BiH u svijetu. Bar kako su to riješile naše komšije, države susjedi BiH, čiji građani žive u svijetu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Sastanku u Stuttgartu prisustvovali su članovi rukovodstva i aktivisti Saveza, iz: Minhena, Stuttgarta, Rottenburga i Mannheima, kao i čan GO SSD BiH iz Njemačke, gospodin Nedžad Solunović.

MojaBiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME