Interesantan hobi Marijane Stevanović, profesorice engleskog jezika: Sve je manje đaka, želim usavršiti pletenje

44
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Marijana Stevanović, profesorica engleskog jezika iz Bratunca, iz hobija se bavi pletenjem odjevnih i dekorativnih predmeta, koje je u početku poklanjala prijateljima, a odskoro su se našli i na tržištu.

U razgovoru za „Avaz“ kazala je da je sve počelo iz hobija, kada je počela plesti različite predmete, isključivo za poklone, međutim, na nagovor prijatelja krenula je i prodaja. Počela je plesti još kao djevojčica, učila je od bake po kojoj je dobila i ime, a prema svemu sudeći, od nje je naslijedila talent i vještinu pletenja, te je nakon više od dvadeset godina ponovo uzela igle u ruke.

Bakin zanat

– Dok su mama i tata radili, mnogo vremena provodila sam s bakom, ona je nesebično svoje znanje dijelila sa mnom i mojim sestrama. Meni se najviše dopalo pletenje, to nizanje i slaganje boja, a svakako je za mene i moje sestre bilo važno da nešto od toga što nam baka pokaže prenesemo na nove generacije i sačuvamo – kazala je profesorica Stevanović.

Ona žali što tradicionalne vrijednosti i ručne radinosti izumiru i što postoji veliki broj djece koja nisu imala priliku da se susretnu s nekima od njih. Kaže da je sve manje ljudi koji se bave starim zanatima i ovakvom vrstom radova.

Prema njenim riječima, tokom zime najviše isplete i proda šalova, traka za kosu, dekica za djecu, a na proljeće najviše narudžbi ima za pletene korpe za vaskršnja jaja. Pomoću igala od vunice može isplesti sve što neko poželi, u bilo kom dezenu i veličini, a kako je navela, pletenje joj dođe i kao vid odmora, razonode, uz solidan džeparac.

Odmor i punjenje baterija

Profesorica Stevanović u bratunačkim školama predaje engleski jezik. Kako nam govori, iz godine u godinu sve je manje đaka, a time je i norma časova u opadanju. Drži privatne časove, ali, kako kaže, i njih je sve manje. Stoga, svoju budućnost vidi u pletenju i usavršavanju ovog posla.

– Želim svoje vještine pletenja prenijeti na mlade, kako bi se sačuvao zanat rukotvorina – istakla je profesorica Stevanović.

Pletenje me opušta i smiruje, to je terapeutski efekt koji mi omogućava da razmišljam o obavezama koje imam za taj ili sljedeći dan, navela je Stevanović.

– Sve kocke mi se poslože i napunim baterije – sa zadovoljstvom nam je rekla Marijana.

Avaz