Portal 072info

INTERESANTAN PRIZOR U ZENICI: Postavljeni nazivi za 20 drveća u parku (FOTO)

Udruženje građana slovenačkog porijekla“ENCIJAN“ Zenica završava ekološki projekat „Gradski park  – Zenica1„. Cilj projekta je dizanje ekološke svijesti građana i pomoć oko uređenja Gradskog parka.

Projekat je predvidio da se označi dvadeset (20) drveća u Gradskom parku sa stručnim imenima na bosanskom i latinskom jeziku.

PARK2

Podršku i saglasnost za izvođenje ovog projekta dala je Pomoćnica gradonačelnika i šefica odsjeka za komunalne poslove i ekologiju općine Zenica, gđa Pezo Mubera, dipl.ing, a stručnu pomoć smo dobili od gdina Adnana Mešinovića, mag.horti kulture iz Javnog preduzeća  za prostorno planiranje grada Zenica.

PARK3Članovi udruženja „Encijan“Zenica znaju da Gradski park  Zenica spada u najljepše gradske parkove u Bosni i Hercegovini po svojoj lokaciji u gradu, izgledu, uređenju i raznovrsnosti rastinja.

Većina građana Zenice sa pažnjom i velikim simpatijama prati razvoj i posjećuje Gradski park već dugi niz godina. Želja članova UG“Encijan“Zenica  je da u narednom periodu realizuje više projekata u Gradskom parku Zenica.

Voljeli bismo da u Gradskom parku proradi fontana, da se izgradi ograda oko parka,  da se zasade lijehe sa sezonskim cvijećem, da park dobije stalno zaposlene stručne ljude iz oblasti horti kulture, redare i čuvare. Povećanje i proširenje sadržaja Gradskog parka Zenica moglo bi ići sve do proglašenja parka zeničkim arboretumom.

Udruženje građana slovenačkog porijekla“ENCIJAN“ Zenica ima namjeru, iduće nedjelje, da ozvaniči završetak ovog projekta, te da pozove u park svoje članove i građane Zenice i preda ovaj mali  poklon našem gradu.

Ovaj poziv se svakako odnosi i na ljude iz sredstava informisanja i medija, kao i javne ličnosti.

Podijelite članak