INTERESANTAN TREND: Još jedan privatnik gradi džamiju u Zenici!

Foto: Arhiva

Zenica će uskoro postati bogatija za još jednu džamiju, budući da će na Dan džamija biti postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije na Crkvičkom brdu. Riječ je o projektu i želji vakifa Suada Kaknje, vlasnika firme Arel.

Prošle godine, na Dan džamija, postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije na Bristu, čiju izgradnju finansira porodica Džananović.

Interesantno je kako je pretprošle godine džemat zeničkog naselja Nova Zenica također dobio dugo očekivanu džamiju, a koja je u funkciju stavljena dan uoči ramazana. Kao što je javnosti poznato, zenički privatnik i poduzetnik Fikret Avdić (Fantasy) odlučio je sam finansirati izgradnju džamije za džemat Nova Zenica, koja će ostati kao vakufnina za njegovu porodicu.

Osim navedenih, džamiju su izgradili u Varošištu vakifi braća Ismet i Besim Begić, vlasnici poznate kompanije Almy.

Tako se stiče dojam kako je u Zenici zavladao interesantan trend gradnje džamija, iza kojih stoje zenički poduzetnici koji pored iskrene namjere za izgradnju vjerskog objekta ipak ne mogu odoljeti želji da na istim jasno istaknu ko je finansirao gradnju, o čemu svjedoči fotografija novoizgrađene džamije u Novoj Zenici sa ogromnim natpisom supružnika Avdić, vlasnika zeničkog salona namještaja.

Podsjetimo, porodica Avdić finansirala je izgradnju munare u zeničkom naselju Radakovo, a gdje također stoji istaknut natpis „Fikret i Derviša” koji upućuje ko stoji iza finansiranja.

Postavlja se pitanje, treba li Zenici uistinu ovoliko džamija?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE