Portal 072info

Interesantne fobije (strahovi) za koje još niste čuli (1.dio)

Abcelofobija strah od napuštanja zahodske kabine.

1 wc-toalet

Abcelofobi obično smatraju da simptomi počinju kad u zahodskoj kabini čuju kako ulazi njihov nadređeni. “Velika želja za anonimnošću” tjera ih da ostanu u zahodskoj kabini onoliko dugo koliko je potrebno da  “put bude čist”. Mnoge abcelofobe zadržava strah da će morati otvoreno preuzeti krivicu za ogavni smrad.

Ako su dovoljno sretni da nadređenog sretnu prije odlaska u toalet pokušavat će glumiti kako su navratili u toalet onako usput. Zadržavat će se ispred ogledala i odgađati odlazak u zahodsku kabinu sve dok sve osobe napuste toalet.

Aperepiphobia– strah od otvaranja elektroničke pošte

2

(podrijetlo, izved.: aperire-otvoriti; epistula-pismo)
Aperepifobi su ljudi koji strahuju od bilo kakve elektroničke pošte, od obične neželjene pošte do važnijih stvari koje im šalje njihov nadređeni. Oni se jednostavno boje nepoznate prirode dotad neotvorenih poruka. Elektronička pošta može biti sjajna, odavno izgubljeni prijatelji ponovo stupaju u kontakt. Ipak na našim radnim mjestima na kojima dominiraju računala, i gdje će ti osoba koja zuri u tebe za stolom nasuprot tvoga veselo poslati elektroničko pismo kako bi te zamolila da joj dodaš spajalice , elektronička pošta može usmjeriti dosta smeća: obavijestiti o poslovima za koje ti šef kaže da ih moraš obaviti, obavijestiti o poslovima za koje ti šef kaže da ih nisi obavio, obavijestiti o poslovima u vezi kojih ti šef kaže kako uskoro nećeš imati što raditi ako ih ubrzo nedovršiš. Stoga sažalite se nad aperepifobom koji začuje “ping” zvuk e-maila koji je stigao i osjeti trnce kako se spuštaju niz kralježnicu. Budite ljubazni prema njima. Možda biste im mogli poslati e-mail.

Aquadormophobia -strah od slinjenja dok spavate u vlaku

3

Kao što će uvidjeti poznavaoci latinskog jezika ova fobija je dobila ime od spajanja riječi Dormio (sve što ima veze sa spavanjem) i Aqua ( sve što ima veze, u ovom slučaju, s neugodnomn dužinom pljuvačke)
Istinski okrutan aspekt akvadormofobije potječe od činjenice da se ona ne može spriječiti. Točno u trenutku kad bi njihov strah trebao početi djelovati, bolesnici zaspu. Vrlo brzo sanjaju ugodan san o tome kako jedu sladoled na suncu, majica im je mokra, a osoba nasuprot nelagodno se smije. Ova fobija napada većinom pretile muškarce stare izmedu 45 i 54 godine.
Manje uobičajena, ali malignija varijanta je alter aquadormophobia kod koje bolesnici strahuju od trenutka buđenja, pri čemu otkriju da su nehotice zaspali na ramenu suputnika, te poslije slinili po njemu. Prije nekoliko godina u jednoj “vizionarskoj željezničkoj kompaniji” , naravno u SAD-u, a gdje bi drugo, pokrenuta je kampanja izdavanja bedževa sa natpisom “Probudi me na mojoj stanici” koji su bili dostupni putnicima sklonim spavanju, te zatim s natpisom “Molim vas probudite me ako hrčem” te čak “Molim vas udarite me ako slinim”

Arcaphobia fobija -strah od korištenja bankomata krajem mjeseca

4

Arkafobija se najčešće razvija tijekom studenstskih godina kad kartica za bankomat manje označava sredstvo za pristup novcu, a više trofej koji simbolizira odraslu dob. Loše gospodarenje sredstvima, sastavni dio studenstske prisege, često ima za posljedicu prve znakove arkafobije.

Ako tu bolest ponesete sa sobom u kasniji život, simptomi mogu biti okrutni. Bolesnici imaju običaj ne odlučiti se za bankomat ispred kojeg je red, a sigurno nikad neće koristiti bankomat u trgovini. Ako arkafob doista mora učiniti zaokret od 180 stupnjeva s bankomata u kojem nema novca, često ga je moguće čuti kako psuje prije mrmljanja nečega.

U konačnici, jedini lijek je kontrolirati svoj novac, što je za arkafobe jednako bilježenju broja udaha koji učine svaki mjesec, a da ne prijeđu deset tisuća, to se neće nikada dogoditi. Nevjerojatno, tvrdi se da je milijunski vlasnik trkaćih konja, Aga Sahga, pomalo arkafob, te otuda imena njegovih konja (Nedovoljna sredstva, zatim trostruki pobjednik konjičkog derbija u Epsomu, Obratite se banci). Arkafobi obično u siječnju spavaju zimski san.

Podijelite članak