Interesantne fobije (strahovi) za koje još niste čuli (2. dio)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bananofobija- strah od banana

1BananasKalijem bogate banane, zbog svog okusa, ali i zdravstvenih pogodnosti, veoma su poželjna vrsta voća, ali za neke, jesti banane ili biti u njihovoj blizini predstavlja pravu traumu. Da, istina je i ne govorimo o ljudima koji odstranjuju bananu iz voćne salate zato što im se ne sviđa, već o osobama koje imaju strah od banana, poremećaj poznat kao bananofobija.

 Prema magazinu “Vice”, neke osobe imaju toliki strah od žutih banana da ne mogu čak ni proći pored police u kojoj se nalaze banane u supermarketu. To je isto kao i mnoge druge fobije, arahnofobija (strah od pauka), agorafobija (strah od boravka u pretrpanim mjestima), te poremećaj koji paralizira, ofiofobija ili strah od zmija.

“Vice” izvještava da je ovaj strah uglavnom posljedica lošeg iskustva iz djetinjstva, kada roditelji prisilno pokušavaju da hrane djecu bananama. Tako miris, kora ili gledanje drugih kako jedu banane kasnije kod djece izazivaju neugodan osjećaj u želucu, mučnine i gušenje koje, ako se ne poduzme nešto, s vremenom eskalira. Neki reaguju napadima panike, a mnogi ne mogu ni boraviti u istoj prostoriji gdje su banane.

Banane nisu jedina vrsta namirnice koja izaziva ekstremnu fobiju. Postoji širok spektar strahova od hrane, najčešće kod djece, popraćenih anksioznošću, napadima plača i povraćanja. Studija koju je Žurnal terapijskog ponašanja i eksperimentalne psihijatrije objavio 2002. godine potvrđuje da strahove od hrane ili averziju na hranu ne treba olako shvatati. Iako su mnoge druge fobije opisane u liječničkoj literaturi, možda nijedna nema ozbiljne zdravstvene posljedice kao fobija od hrane, jer prekomjeran, stalan strah i izbjegavanje žvakanja ili gutanja hrane, odnosno pića, nikako nisu pogodni za zdravlje, objašnjava izvještaj.

Neki strahovi mogu dovesti do čak ozbiljnijih problema. Poremećaji hranjenja generalno se javljaju kod oko 25 % djece, pa mogu uzrokovati značajan gubitak tjelesne težine, različite zdravstvene probleme, te poremećaje u razvoju i ponašanju, kao što je bulimija i anoreksija.

Calvophobia – stah (fobija) od ćelavljenja

2Hair-Loss-Treatment-For-Men22Nije iznenađujuće da je ovo isključivo muški strah. Ako želite pronaći kalvofoba otiđite do ogledala : obično je ondje, češlja se kako bi provjerio kakvo je trenutno stanje stvari. Mnogi su kalvofobi proveli godine posjećujući frizera, a izgovarajući riječi: “Ma samo podšišati, molim!”, prije nego su konačno priznali svoju bolest. Često traže da kući ponesu ošišane pramenove, navodno kao podsjetnik, no, zapravo se nadaju da će ih dati na kriogeno zamrzavanje u slučaju da trihologija bude ikada dostupna u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Slijedeća faza je “operi i ne idi”, tijekom koje bolesnik provede neumjereno dugo vremena zureći u dlake koje su ispale nakon pranja kose.U toj točki, kalvofobi kreću jednim od dva smera: ili slijede sistem Češljanja Ostatka Duže Kose Preko Ćelavog Dijela Glave ili odluče promijeniti obrnuti stil nenošenja donjeg veša (tzv. Obrnuti commando) te ne nose ništa na glavi.

Ceterinfanophobia -strah od tuđe djece

3djeca-s-posebnim-potrebamaOvaj povremeni strah napada sve razine društva: samce, oženjene. one bez djece, blagoslovljene, itd. Trebalo bi također reći kako nije moguće patiti od ceterinfanofobije zbog vlastite djece, ona su bezprijekorna i od njih ne treba strahovati. Od njih može strahovati netko drugi. To je glavna osobina podvojenosti ceterinfanofobije: tuđa djeca su nepristojna, vaša su samo živahna, tuđa djeca pokušavaju naneti teške tjelesne ozljede, vaša se vole igrati malo grublje. I tako dalje. Bolesnici se često mogu prepoznati po ukočenom osmijehu, koji nose poput oklopa protiv napadnog sedmogodišnjaka koji je upravo rekao nešto bolno i istinito o njima.

Civiliphobia – strah od političara

4-politicari-pokloni-boris-tadic-agencija-za-borbu-protiv-korupcije-da-1328585176-72836(podrijetlo, izved.: civilis-politički; versare-pričati nadugo i naširoko)
Jedan od prijateljskih strahova, fobija koja je narasla eksponencijalno od kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Često se šaljivo kaže kako će u bilo kojem slučajnom istraživanju od troje ljudi, dvoje biti civilifobi, a treći političar. Simptomi uključuju visoku razinu skeptičnosti, averziju prema televizijskom programu u nedjelju u doba ručka i čestu želju za odmorom tijekom parlamentarnih izbora. Poznato je da se neki kronični bolesnici grčevito trzaju u blizini stranačkih bedževa. Devedesetih godina prošlog stoljeća otkrivena su dva nova poremećaja na Sveučilišti Angel (prije Islington Tech): civiliphobia nova labor, kod koje se ne strahuje samo od političara već i od cijele pratnje i od tajne službe, i civiliphobia verso, koja kod bolesnika može prouzročiti napad vrtoglavice.