Portal 072info

Interesantne fobije (strahovi) za koje još niste čuli (5.dio)

1Fortunophobia fobija da će vaši brojevi biti izvučeni na lotu ili lutriji ako ne uplatite listić

To je okrutna fobija. Kao što i samo ime kaže (fortunofobija doslovno znači strah ,fobija, od sreće, a ne kako se često prikazuje, strah, fobija, od sudbine), postoji samo jedan djelotvoran način njezinog liječenja, a taj je korištenjem recepta koji kaže : “Svaki tjedan uplatiti lutriju”. Stvarno nema druge nade. Možete pokušati s naglim odvikavanjem te hrabro odbiti igrati brojeve koje ste koristili zadnjih deset godina, na osnovu čudnog algoritma obiteljskih rođendana usađenih u vašem mozgu. Unutar jednog tjedna biste mogli biti izliječeni. Naravno., možete također biti i barska mušica, s čašicom u ruci, i bilo kojeg pijanca koji želi slušati zabavljati pričom o “tjednu kada niste igrali”. Stvarno težak slučaj.

2Halitophobia strah da Vam smrdi iz usta

(podrijetlo, izved.: halitus – dah)
To je jedan od onih strahova koji su skloni proteći neliječeni, većinom zato jer ga bolesnici ne žele priznati. Simptomi uključuju stalno postavljanje dlana preko usta, iza čega slijedi oštar zadah, obično prije izlaska. Neki bolesnici stalno mumljaju, kao domino efekt, zbog pokušaja da razgovaraju bez prevelikog otvaranja usta. Mnogi pokazuju pretjeranu sklonost prema mentol bombonima. Halitofobi često više strahuju od činjenice da bi svatko mogao znati kako im smrdi iz usta nego od činjenice da im smrdi iz usta. Halitofob primjećuje da ljudi, kada s njim razgovaraju, iako ih on gleda u oči, drže lice okrenuto na lijevu ili desnu stranu od njegovog. Vrlo čudno. Ironično, kada halitofob primjeti zadah iz usta kod drugih ljudi, ne kaže im to.

3Holusophobiastrah od povrća

(podrijetlo, izved.: holus-povrće; diabolus-đavao)
Ova bolest obično počinje u djetinjstvu i često je aktivira situacija u kojoj roditelji tjeraju dijete da pojede cijeli tanjur hrane zelene boje. Ponekad ta zgoda može proći bezazleno. Međutim, ako je u pitanju povrće vrste holus diabolus (koje uključuje kupus, špinat, švedsku repu, itd) dijete može ostati s dugoročnim, iako potencijalno izlječivim slučajem holusofobije. Začuđujuće, holusofobija ne spriječava osobu da postane vegetarijanac. Zabilježeno je nekoliko slučajeva, često u studenata, koji su izgleda preživljavali na dijeti od pomfrita (za većinu holusofoba krumpiri se ne svrstavaju u povrće), graha i prepečenaca.

4 Insistophobiastrah od parkiranja

Jedna od nekolicine fobija koja je više ženska nego muška ali neznatno (po procjeni samo 20% žena boluju od straha od parkiranja od postotka muškaraca). Ime preuzima od latinske riječi za “zaustavljanje”. Intrigantno je što ista riječ može značiti pritisnuti ili nastaviti, tako da možda u tome leži problem. Skoro svi insistofobi poboljšavaju svoj automobil nabavljanjem novih parkirnih senzora koji ispuštaju zvučni signal ako ste u blizini drugog automobila ili nekakve prepreke. Za insistofobe se ne radi o tome da oni to ne mogu učiniti. Nekada su mogli vrlo često. Radi se samo o tome da u nekoj točki, samo jedanput, vjerojatno, to nisu napravili i odonda nema veze da li su mogli ili ne. Pogotovo kada se uzme u obzir uski prostor za parkiranje, prometna cesta i ljude koji Vas promatraju dok vi polako gubite živce. Insistofobi su skloni ne koristiti svoj automobil kad god mogu i radije koriste javni prijevoz.

Podijelite članak