Portal 072info

Interesantne fobije (strahovi) za koje još niste čuli (6.dio)

  1Parensophobia -strah od roditeljstva

(podrijetlo, izved.: parens – roditelj)
Većina ljudi ni ne zna da ta fobija postoji dok ih ne pogodi. Nekada ih nemože pogoditi godinu dana nakon rođenja njihovog “malog anđela”, onda iznenada, BUM, i tu je. Uobičajene misli uključuju: “Čekaj malo, nisam dovoljno zreo(-la) da učinim pravu stvar za ovo malo stvorenje, nisam dovoljno razuman (-na) da ga čuvam od nevolje, nisam ODRASTAO (-LA). Kao s većinom bolesti, žene su im daleko više dorasle nego muškarci. Žene misle: “Čudno” u trajanju od samo nekoliko sekundi i onda zaborave na to. Kod muškaraca se ta fobija često može zamijeniti s krizom srednjih godina, a uistinu nekad i jest kriza srednjih godina. Klasični muški parensofob obično će svoju bebu u sjedalici pokušati nositi svuda sa sobom: u teretanu, trgovine, kafiće, itd. Liječnici ne znaju što liječi parensofobiju. Sve što znaju jest da se nešto dogodi i jednog dana je jednostavno nema.

2Perdetophobia-Strah da na računalu niste pohranili ono što ste radili

– podrijetlo: pedre-izgubiti; totus-sve
Ako imate sreće, strah da niste pohranili svoj posao na računalu samo je kratkotrajni napad panike, vjerojatno i panični trenutak stiskanja tipke nakon kojeg slijedi erupcija euforičnog vala olakšanja da dokument na kojem ste radili posljednja dva sata postoji i da je ispravan. Možete čestitati sebi zbog činjenice što su Vas, iako ste onemogućili automatsko pohranjivanje, još jednom spasile te divne riječi “dokument oporavljen” (document recovered). Međutim život perdetofobima kao da nedopušta tako sretne krajeve. Perdetofob živi u strahu da će mu niz informacijsku riječnu veleprometnicu otploviti ne samo arhiva elektroničke pošte, već i magnum opus, glavno djelo njegovog cijelog života (knjiga na kojoj je radio zadnjih deset godina, baš ona koja će mu doneti milijune). Za perdetofoba devet najgorih riječi na svijetu dolazi od informatičara

Stari, najbolje je da ga isključiš i ponovo upališ”

3Heliofobija – strah od sunca poznatu pod nazivom i vampirsko ludilo

Heliofobija utječe na stotine ljude, a stručnjaci kažu da postaje sve popularnija zbog toga što se mnogi boje raka kože. Oni koji pate od heliofobije izbjegavaju sunce pod svaku cijenu, te se na njih gleda kao na “noćne ptice”. Užasavaju se danjeg svijetla i drže se što tamnijih prostora.

Često su u podrumima i provode jako puno vremena u kući. Televizija, filmovi, a posebice priče o vampirima su pomogli u širenju heliofobije.

U mnogim kulturama heliofobija se smatrala znakom da je netko zaista vampir. Pa vjerujemo da i svo ono ludilo za Sumrakom igra svoju ulogu u širenju ove fobije.

4Ventignophobia -Strah da ste glasno prdnuli dok ste slušali muziku sa slušalicama na ušima

Iz iste obitelji fobija kao i fortavokofobija, ta društveno kobna bolest kao i mnoge slabo poznate fobije često napada bolesnika dok putuje. Simptomi uključuju paranoju zbog učestalih potajnih pogleda suputnika i neobjašnjiv osjećaj krivice. Psiholozi također imaju izreku: “Svim sredstvima izlječi ventignofoba, ali prvo otvori prozor”

Podijelite članak