Screenshot 5 57
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Internacionalna akademija nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, kao jedina organizovana akademija na državnom nivou, prva se oglasila povodom donošenja odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

FIXGEHALT

Oni kažu da danas u 21. stoljeću je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o bosanskom genocidu koji je obilježen kao monstruozna neljudska težnja da se istrijebi cijela bošnjačka etnička i vjerska skupina, da joj se onemogući svaki opstanak.

“Nažalost, nije postojala hrabrost i volja kod domaćih političkih aktera da donesu ovaj Zakon u Parlamentarnoj skupštini BiH. Stoga, Odluka visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine kojim se zabranjuje negiranje genocida i počinjenih ratnih zločina u BiH ohrabruje i donosi zračak nadi ka pomirenju i pravdi”, kažu oni.

Dodaju kako po Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat u BiH visoki predstavnik međunarodne zajednice za mir je dužan da nadzire njegovu civilnu implementaciju te da reaguje u slučaju aktivnosti kojima se krši Dejtonski sporazum.

LIDER

“Negiranje genocida, historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca je kršenje Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH ali i svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Nametanje ovog zakona znači graditi pomirenje na istini o agresiji, genocidu i pravdi za žrtve tih zločina, kako bi u budućnosti BiH bila država istine o agresiji i genocidu i pravde za žrtve tih zločina. Žrtve agresije i genocida u BiH traže put istine i pravde i a ovaj Zakon o zabrani negiranja genocida je početak toga puta. Visokog predstavnika dr Valentina Incka ćemo pamtiti po ovom pravičnom rješenju koje ima svoju civilizacijsku vrijednost”, zaključili su se.

Reagovanje potpisuju predsjednik Akademije IANUBiH akademik Asim Kurjak i izvršni direktor prof.dr. Almir Badnjević.

O pravnom aspektu presude oglasio se i član Akademije Josip Muselimović.