Internet igre na sreću u BiH: Apsurdna identifikacija igrača

igre na srecu 696x432 1

Agencija za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini naložila je društvu Premier Sport d.o.o. Istočno Novo Sarajevo, koje se bavi priređivanjem igara na sreću putem interneta, da identifikaciju učesnika igara na sreću vrši neposredno njihovim fizičkim pristupom na uplatno-isplatnim mjestima, što je, prema ovom društvu, proizvoljno i neizvedivo.

S tim u vezi Premier Sport obratio sa sa zahtjevom za mišljenje Konkurencijskom vijeću BiH gdje navodi da je nalog Agencije za zaštitu ličnih podataka proizvoljan imajući u vidu da je Zakonom o igrama na sreću propisano da se priređivanjem internet igara na sreću može baviti svako društvo koje je registrovano za obavljanje takve vrste djelatnosti i za koje posjeduje odobrenje nadležnog organa bez obaveze posjedovanja uplatno – isplatnih mjesta na području Republike Srpske.

– Ovo je potpuno neizvodivo jer je nemoguće za očekivati da će osoba koja ima prebivalište na primjer u Njemačkoj doći u Bosnu i Hercegovinu fizički na
uplatno mjesto kako bi radnik mogao utvrditi identitet igrača, navode iz Premier Sporta.

Dodaju da ovakav način identifikacije igrača, na kojem insistira Agencija, onemogućava i ograničava rad priređivača igara na sreću, nanosi im štetu, i diskriminiše ih stavljanjem u nepovoljni položaj u odnosu na druge priređivače iz svijeta s obzirom da se radi o internet igrama, dakle otvorenom tržištu za cijeli svijet.

U svom mišljenju Konkurencijsko vijeće navelo je da se bez provedenog postupka pred ovom institucijom ne može dati mišljenje da li se rješenjem Agencije ograničava i narušava tržište u smislu odredbi člana 4. stav (1) tačka b) Zakona o konkurenciji prenosi Infikator.

Copy
Prethodni članakHIT ILI PROMAŠAJ? Dopada li vam se nova pjesma Alena Sakića?
Sljedeći članakKako HDZ-ov Vjekoslav Mandić spašava Sebiju Izetbegović