Portal 072info

Internetsko bankarstvo zatvara poslovnice, 50.000 ljudi ostalo bez posla

Banke u Evropskoj uniji zatvorile su prošle godine 9.100 poslovnica i otpustile oko 50.000 radnika zbog sve veće popularnosti internetskog bankarstva, pokazuje istraživanje Europske bankovne federacije.

Na kraju prošle godine broj poslovnica u EU spustio se na 189.000 , što je 4,9 posto manje nego što ih je bilo na kraju godine ranije, izvijestili su u utorak iz federacije na osnovi prikupljenih podataka.

Sektor je na kraju 2016. godine zapošljavao oko 2,8 miliona ljudi, najmanje od 1997. godine, pokazuje njihova analiza.

Od 2008. godine u EU je zatvoreno ukupno 48.000 bankovnih poslovnica – više od petine. Prošle je godine trend ubrzao u odnosu na 2015. godinu kada je njihov broj smanjen za tri posto.

Banke su zatvarale skupe fizičke poslovnice kako bi smanjile troškove s obzirom na okretanje brojnih klijenata elektronskom plaćanju, te digitalnom i mobilnom bankarstvu, ali i na niske kamatne stope.

Zbog niskih kamatnih stopa krediti su jeftiniji pa banke manje zarađuju na toj vrsti usluga kao i na ulaganjima.

U pojedinim su zemljama banke na niske kamatne stope reagirale zatvaranjem poslovnica, pa bi tako samo u Britaniji ove godine trebale biti zatvorene rekordne 762 poslovnice.

Alternativno rješenje banke su pronašle u uvođenju novih naknada na nekada besplatne usluge, uključujući vođenje osnovnih bankovnih računa i podizanje gotovine.
Uočen je i trend konsolidacije odnosno spajanja zajmodavaca radi poboljšanja profitabilnosti, koji je prema analizi Evropske federacije banaka počeo 2009. godine. Shodno tome, na kraju prošle godine u EU je poslovalo ukupno 6.596 banaka – šest posto manje nego na kraju godine ranije, prenosi Hina.

HINA

Podijelite članak