Portal 072info

Interpol na zahtjev BiH traga za pripadnikom ISIL-a: Crvena potjernica za Naserom Arnautom

Interpol je jučer, na zahtjev pravosudnih organa BiH, raspisao još jednu crvenu potjernicu za bh. državljaninom zbog sumnji na terorizam. Radi se oNaseru Arnautu (25) iz Sarajeva, otkriva „Dnevni avaz“.

Crvena potjernica za Arnautom objavljena je jučer i na zvaničnoj stranici ove međunarodne policijske institucije.

Brza reakcija

Arnaut je osmi državljanin BiH za kojim je Interpol za manje od godinu raspisao crvenu potjernicu, a za sve ove osobe sumnja se da su se borile ili se bore za terorističku organizaciju Islamska država (ISIL) u Siriji i Iraku. Oni su, također, pod sumnjom da su borci paravojnih formacija u Siriji kojima rukovodi ISIL, poput Fronta El-Nusra i drugih.

Za Arnauta se vjeruje, prema policijskim i sigurnosnim podacima, da je 2013. godine otišao preko Turske u Siriju. On se, dok je boravio u BiH i Sarajevu, često povezivao s vehabijskim grupama bliskim Elviru Muratoviću i Kemalu Muriću, koji su prošle godine bili hapšeni pa pušteni zbog navodnog planiranja terorističkog napada u Sarajevu.

Arnaut je bio i čest gost u mesdžidu u naselju Stup u Sarajevu, koji su ranije pohodili i Mevlid Jašarević, osuđenik za napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, ali i Nusret Imamović, koji se nalazi u Siriji, te također osuđeni Bilal Bosnić.

Keserović na spisku

Međunarodna potraga još krajem februara ove godine raspisana je i zaRamom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše,Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca, dok je šesta potjernica za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem(50). Sve ove osobe nalaze se u Siriji.

Ko je osuđen

Zbog vrbovanja bh. državljana za terorističke aktivnosti, Sud BiH pravosnažno je osudio Bilala Bosnića, vođu vehabijske zajednice u BiH, na sedam godina. Na godinu zatvora zbog ratovanja u Siriji, a nakon priznanja, osuđeni su i Fatih Hasanović, Emin Hodžić,  Senad Koštić, Fikret Hadžić, Mirel Karajić, dok su Nevad Hušidić, Husein Erdić, Merim Keserović i Midhat Trako ukupno osuđeni na sedam godina.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box