Intervenisala policija: Jevrejski doseljenici napali Palestince tokom iftara

aeb2f5aea11510aee4018f1a4f48e541
Podijelite vijest

U vrijeme iftara na području Sheikh Jarraha u Istočnom Al-Qudsu (Istočni Jerusalem) došlo je do tuče između Palestinaca i jevrejskih doseljenika.

Palestinci, koje Izrael prisilno želi iseliti iz njihovih domova, postavili su veliki stol za iftar ispred svojih kuća. Jevrejski doseljenici počeli su bacati kamenje, staklene boce i razne predmete s krovova kuća na stolove Palestinaca za vrijeme iftara.

Palestinci su odgovorili na napad jevrejskih doseljenika. Uništen je sto za iftar.

Itamar Ben Gvir, jedan od lidera stranke Otzma Yehudit (Jevrejska moć), koju podržavaju radikalni Jevreji, bio je među jevrejskim doseljenicima koje je podržao u njihovim provokacijama.

Nakon nekog vremena, izraelska policija je došla na to područje.

Sud u Jerusalemu naložio je 2019. godine deložaciju 12 palestinskih porodica koje žive u četvrti Sheikh Jarrah, na zahtjev jevrejskih doseljenika.

Prema odluci, četiri od ovih porodica morale su u januaru napustiti svoje domove.

Na prigovore porodica, odlučeno je da se uloži žalba na odluku i ponovno započne sudski postupak, ali je izraelski Centralni sud sredinom februara odbacio prigovor ove četiri porodice.

Ranije ove godine, izraelski sud naložio je da sedam porodica napuste svoje domove i predaju ih jevrejskim doseljenicima.

Sud je konačno odbacio prigovor tri palestinske porodice.


Podijelite vijest