INTERVJU: Modna blogerka Daniela Mesalic

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

modablic

Iako se ne možemo pohvaliti svjetskim trendom gdje modni blogeri sjede tik uz pistu na revijama najpoznatijih modnih kuća, modni blogeri u BiH polako "ulaze" u svijet i postaju prepoznatljiva lica, te su angažovani za rad sa bh kompanijama.

Više informacija o blogerskoj sceni u Bosni i Hercegovini potražili smo od Daniele Mesalic, dizajnerice odjeće koju prezentuje na svom blogu Fashionologie, koji je u sklopu online portala Modablic.com koji uređuje.

072INFO: Na koji način ste postali dio blogosfere?
Kada volite modu I kada od tinedžerskih dana crpite inspiraciju putem modnih revija kao i događaja sa “crvenog tepiha” sve naravno propraćeno putem tv-a, ne možete a da ne pokrenete nešto svoje kao što je na primjer blog. Jednik klikom, registracijom na isti i eto vas u blogsferi, u vašem svijetu gdje vam je sve dozvoljeno, gdje svu svoju kreativnost možete iznijeti, ali i pomoći djevojkama u odjevnim kombinacijama koje vas modni izričaj cijene.

072INFO: Šta Vas najviše inspiriše kada je riječ o modi?
Volim da istaknem da je inspiracija svuda oko mene. Dok čitam novine, gledam editorijale, dok gledam neki video spot, dok šetam ulicom I srećem slučajne prolaznike, inspiracija je i u razgovoru s osobama iz mog okruženja, jednostavno sve je stvar mašte, volje i želje da sve što me inspiriše prenesem na meni svojstven način putem FASHIONologie bloga.

072INFO: Kako biste prokomentarisali modnu scenu u BiH, te rad modnih blogova?
U jednom intervjuu rekla sam da nam je modna scena jako siromašna i da mi kao kao građani ove države više cijenimo rad svih ostalih samo ne nas samih (čast izuzecima), i dalje stojim iza toga. Bosna ima šta da pokaže svijetu što putem modnog dizajna što putem modnih fotografija, a sve sa potpisom naših mladih talenata koji nekako izlaze na površinu odnosno jedine su im “površine” društvene mreže odakle i spoznajemo jedni za druge. Što se tiče modnih blogova u BiH, rad istih je šarolik, ukusi su različiti pa tako i modni blogovi. Blogeri i blogerke itekako prate modne trendove i svako od njih na njima svojstven način iznosi svoje viđenje modnih trendova kroz odjevne kombinacije i naravno sve u skladu sa materijalnim uslovima. 

072INFO: Kako ste  odlučili da sami počnete dizajnirati odjeću? 
Iskreno meni nije bio problem napraviti korak u tom smjeru i krenuti u nešto što nema veze sa mojim obrazovanjem nego sa iskrenom ljubavlju gdje mi materijalna strana uopšte ne igra ulogu. Tako sam krenula i sa blogom, pa mi je i to bilo suviše jednostavno željela sam nešto veće i iz te želje izrodio se online magazine Modablic po čijim “krovom” je sada FASHIONologie blog ali i PHOTO diary blog moje prijateljice Mensi Jazavčević koja potpisuje svaku urađenu fotografiju. Zajedničkim snagama smo u par navrata osvanule i na web portalu italijanskog magazine VOGUE sa fotografijama na kojima sam ja model a iste potpisuje Mensi Jazavčević, sa VOGUE pečatom na istim. Dalje, kreacije. Jednostavno moje trenutno viđenje mode i želja da pokažem svoju kreativnu stranu jer lako je nešto kupiti i dobiti pohvalu za isto ali kada sami nešto kreirate i stanete iza toga e to je već nešto. Tako da nikada ne mirujem uvijek imam “jedan korak” više unaprijed isplaniran.

072INFO: Po čemu se Vaše kreacije razlikuju od ostalih?
Razlika nije velika. Ispiracija je u trenutno aktuelnim bojama I modnim trendovima iskazanim kroz moj stil odjevanja. Sve šta ja zamislim i kreiram, sve to isto bih i ja ponijela a što se putem mog bloga pokazalo jako dobro jer svaka kreacija je pronašla put do svoje vlasnice.

072INFO: Koje su vaše preporuke za ljeto 2013.?
Mislim das mo svi upoznati sa trendovima za nadolazeću ljetnu sezonu. Kada su boje u pitanju akcenat je na smaragdno zelenoj, kraljevski plavoj i mint zelenoj boji kao i na crno – bijelom koloritu. Cvjetni dezen, čipka, til i karneri su svakako dobro došli, dok salonke kao vječni modni klasik vratile su se na velika vrata i iste nabavite.