INTERVJU Zvijezda serije “Ali” iskreno o…

Erkan Petekkaya, turski glumac koga gledaoci u BiH znaju iz serije Ali koja se emituje u programu OBN TV radnim danima od 18 sati za turske medije progovorio je o svom, do sada, javnosti nepoznatim životnim turbulencijama

Erkan je kao dječak maštao da postane pilot ali otac mu nije želio platiti školovanje zbog straha od ovog opasnog zanimanja. Sasvim slučajan susret sa glumcem amaterom na autobuskoj stanici otkrio mu je svijet glumišta u koji se odmah zaljubio i brzo zaboravio na dječačku maštariju o zanimanju pilota.

Erkana su mediji i obožavateljice u Turskoj prozvali turskim Georgeom Clooneyem. Osim fizičke sličnosti sa popularnim glumcem Erkan dijeli i izraziti glumački talent koji nam je pokazao u brojnim serijama. Gledaoci u Bosni i Hercegovini trenutno ga mogu gledati u seriji Ali koja se emituje u programu OBN TV, svaki dan od ponedjeljka do petka od 18:00 h.

Petekkaya, nije poput većine glumaca koji prebacuju tv kanale kada ugledaju svoj lik na ekranu; on gleda svoj lik jer misli da je to najbolji način da uoči u čemu griješi.

– Otkada sam se počeo baviti ovim poslom nisam propustio niti jednu epizodu svojih serija. Jedino kada u kući imamo goste i kada sam okružen gomilom ljudi ne gledam serije. U pravilu volim sam gledati svoje serije jer kada ih gledam sa sa suprugom ili sinom oni obično u scenama u kojima sam promrzao i izmoren traže da im donesem voće, dodam čaj ili govore o nečem stotom što me nekada zna naljutiti zato što u tom trenutku pomislim koliko sam se namučio za tu scenu a oni to ne primjećuju – kaže Erkan.

Daske koje život znače i filmski setovi nikada ga nisu privlačili. Imao je samo jedan san a taj san je bio da postane pilot.

-Moj otac nije bio oduševljen tom idejom i nije me htio pustiti na školovanje u vojno zrakoplovnu akademiju jer se bojao da tako previše riskiram svoj život. Alternativa mi je bila diplomacija jer sam htio putovati svijetom i predstavljati svoju zemlju.

Najveća su mu podrška roditelji, sestra, supruga Didem i sin Cem Cano. Najveći kritičar i oslonac mu je supruga Didem uz koju je što često ističe kako je postao puno bolja osoba.

-U mladosti se nisam znao nositi sa stresom i odao sam se alkoholu ali sam se zahvaljujući suprzuzi uspješno riješio tog poroka.

Emotivan sam muškarac. Ranije je rastrzanost mojih emocija bila očigledna. Dovodio sam se u situacije da se u jednom trenutku smijem a u sljedećem plačem. Uz Didem sam naučio vladati sobom. Uspostavio sam ravnotežu.

Druga najveća strast mu je bila glazba, ali za nju više nema vremena. Čim završi jedan glumački projekt, već mora početi raditi na drugom.

– U duši sam okorjeli roker. Sviranje gitare mi nikad nije išlo, ali na bubnjevima sam odličan. Prvi put sam uzeo palice u ruke na zadnjoj godini fakulteta i zaljubio se. Dugo sam štedio i odricao se svega kako bih si mogao kupiti bubnjeve i, sad kad ih imam, nemam ih kad svirati. Stoje mi u kući i skupljaju prašinu.

Turski glumac i miljenik žena u Bosni i Hercegovini nikad nije bio pretjerano lud za sportom pa se često zna šaliti da ima dvije lijeve noge jer je uvijek bio antitalent na terenu.

– Ne bavim se sportom, ali volim plivati. Ljeto mi je najdraže godišnje doba i svake godine ne mogu dočekati da s porodicom odem na more. Ako zbog posla ne uspijem dobiti slobodne dane, opuštam se na bazenu.

Ljubav prema plivanju Erkana je jednom umalo došla glave. Naime, on je jedne zime skočio u zaleđen bazen i čudom ostao neozlijeđen. Da mu je plivanje očito u genima, dokazuje i njegov sin Cem Can. Dječak se u vodi osjeća kao kod kuće i već je, hvali se ponosni tata, počeo osvajati prva mjesta na takmičenjima u školi. Erkan ga bodri iz publike kad god je u Istanbulu.

Prethodni članakNove medalje za Amara Borića
Sljedeći članakRadnici “Krivaje-Mobel” sutra u Zenici