Portal 072info

Invazija Arapa na Vlašić!

Foto: Avaz.ba/D. Pašalić

Sve popularnija bosanskohercegovačka turistička destinacija – Vlašić, osim posjetilaca iz regiona, postaje atraktivna i državljanima zemalja Bliskog istoka, kojih je u posljednjih nekoliko godina sve više u BiH. Da njihov boravak nije samo turistički, uvjerili smo se prilikom naše jučerašnje posjete Vlašiću, gdje nas je već na ulazu u prvo selo Mudrike dočekala jedna Arapkinja, koja je, očekivano, odbila govoriti za naš list.

Skijaške staze

Zaputili smo se dalje. Ubrzo smo dobili potvrdu mještana da se arapski državljani masovno naseljavaju u srce Vlašića.

vlasic-1

Srce Vlašića: Arapi prave novo naselje

– Kupuju masovno i sve što vide. Uglavnom su to mjesta izdvojena od centra, gdje je nekad bilo pravoslavno stanovništvo – tvrdi Alem Mehić iz Mudrika.

Prema njegovim riječima, do sada su kupili više od 150 dunuma zemlje te izgradili 20 kuća, gdje prave i restoran.

alem-1

Alem Mehić: Kupuju masovno

– Kupuju kuće, ali i placeve. Sad su počeli kupovati i zemlju od FIS-a. Ovdje su plaćali 10.000 po dunumu, a gore, bliže skijaškim stazama, plaćali su 38.000 KM, barem su tako meni kazali – kaže Mehić.

Iako postoje špekulacije da zbog njihove ekspanzije mještani Babanovca i Vlašića negoduju, naš sagovornik tvrdi da su svi “živnuli” otkako su oni počeli dolaziti.

– Niko se ne buni što su ovdje. Pošteno plate. Od mene su ljetos kupili 200 janjadi, čak i preplate – govori nam Mehić.

Interesiranje za kupovinu objekata i zemljišta traje u posljednje dvije godine, a posebno je, kažu mještani, intenzivirano prošle godine. Ni Zejnil Mehić nema ništa protiv njihove okupacije bh. planine. Iako im nije prodavao zemljište, ipak kaže da zarađuje upravo zahvaljujući njima.

zejnil-1

Zejnil Mehić: Odlično plaćaju

– Moja žena im sprema hranu. Vjerujte, pitu im prodajemo za 40 KM. Pravimo im i paprike te ostala naša domaća jela. Odlično plaćaju – kaže naš sagovornik.

Obećali posao

S druge strane, ima i onih mještana koji Arapima, kako kažu, ne bi prodali ni da im „plac prekriju zlatom“. Do sada su kupili kompletan Odžak, mjesto blizu malog ski-lifta, te placeve kod FIS-ovog kompleksa.

Obećali su da će osnovati firme, makar prodavnice, gdje bi uposlili mještane koji su im prodali placeve. Za sada nisu govorili da će praviti neke vjerske objekte, ali će, smatraju mještani, vjerovatno to učiniti kada se nasele. Na Vlašić, u svoje izgrađene vikend objekte, dolaze ljeti. Zimi nisu tu, ali postoje ljudi koji im nadgledaju i čuvaju objekte.

Prodao kuću i zemlju

Ferzo Mehić, mještanin Odžaka u mjestu Mudrike, prodao je Arapima kuću za 80.000 KM i dva dunuma zemlje.

ferzo-mehic-3

Ferzo Mehić: Prodao im kuću

– Prije dvije godine prodao sam im kuću. Dođe čovjek ovdje, bude 20 dana, a meni je dao kuću da tu živim i čuvam je. Prodao sam mu i zemlju, a sad će me i prijaviti – kaže Mehić i dodaje da se prije dolaska Arapa kvadrat zemlje prodavao za jednu, a sada košta deset KM.

Prave naselje

Uprkos snijegu koji je prekrio Vlašić, mašine, cigle i prateća oprema neophodna za izgradnju objekata nalaze se u sada već arapskim naseljima. Kako tvrdi Ferzo Mehić, u Odžaku planiraju napraviti novo naselje.

– Kupili su ovdje sve, 20 dunuma. Već je sve isparcelisano, čekaju se urbanističke i građevinske dozvole. Planiraju napraviti svoje kuće i vikendice – kaže nam Mehić.

Dolaze u velikom broju

Prema riječima Miroslava Matoševića, direktora Turističke zajednice SBK, oni nemaju informacije da se Arapi doseljavaju na Vlašić.

miroslav-matosevic1

Matošević: Nemamo informacije

– Mi nemamo tih informacija. Činjenica, u posljednje dvije godine dolaze u velikom broju na Vlašić da ljetuju. Budu tu od maja do oktobra – kaže Matošević.

Brojke

80.000 KM platili jednu kuću
10.000 KM najniža cijena dunuma zemlje
150 dunuma kupljene zemlje
20 vikendica već izgradili
10 KM plaćaju kvadrat zemlje

Autor: D. PAŠALIĆ – AVAZ.BA

Podijelite članak

Počitajte još

Evo kako će izgledati jedinstven centar i kompleks u svijetu kojeg Arapi planiraju graditi u Zenici (VIDEO)

Redakcija

Dok se po gradovima guše: Vlašički robinzoni ne poznaju smog, doktora, niti tablete

072info

Saslušan prevarant koji je stotinu puta iznajmio vikendicu na Vlašiću

072info