Investitori Microsofta traže smjenu Gatesa

Bill-Gates_2012907b

Trojica od 20 najvećih investitora u Microsoftu zatražila su od upravnog odbora kompanije da izvrši pritisak na Billa Gatesa da prepusti mjesto predsjedavajućeg u preduzeću koje je osnovao prije 38 godina, saopštili su izvori upoznati sa situacijom.

Iako se sada već bivši izvršni direktor Microsofta, Stiv Balmer, godinama nalazio pod pritiskom da unaprijedi poslovanje kompanije i vrijednost akcija, ovo je prvi put da se veliki akcionari okome na Billa Gatesa, koji je jedna od najcjenjenijih i najuticajnijih ličnosti u IT sektoru, prenosi Rojters. Na ovakve tvrdnje, predstavnici Microsofta nisu željeli da daju komentar, a u ovom trenutku nema pokazatelja da će upravni odbor kompanije ispuniti želju trojice investitora, koji zajedno imaju nešto više od pet odsto akcija u kompaniji. Sam Gates posjeduje 4,5 odsto u kompaniji, vrijednoj 277 milijardi dolara, i najveći je pojedinačni akcionar. 

Trojica investitora koji žele Gatesovu smjenu smatraju da on, kao predsjedavajući kompanije, direktno blokira usvajanje novih strategija i ograničava ovlaštenja novog izvršnog direktora u sprovođenju značajnijih promjena. Gates, koji je posjedovao 49 odsto Microsofta prije nego je kompanija 1986. izašla na berzu, prodaje oko 80 miliona akcija Microsofta godišnje, zbog čega bi, ukoliko sa tim nastavi, mogao ostati bez ikakvog financijskog udjela u kompaniji do 2018. godine.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE