INZ organizovao skup o značaju i mogućnostima razvoja pčelarstva

211007 PCELE INZ 10 2021 01
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) organizirao je edukaciju za članove pčelarskih udruženja sa područja Zeničko-dobojskog kantona u okviru projekta “Razvoj pčelarstva”. Predavači su bili najpoznatija bh. imena za ovu oblast, a skup je bio prilika i za razgovore i druženje pčelara i stručnjaka, za koje su predstavnici udruženja imali mnoštvo pitanja.

– INZ i njegov Veterinarski zavod nastavljaju dugogodišnju praksu, prekinutu nakratko mjerama protiv Covid -19, da redovno edukujemo pčelare i pružamo im najnovije i najkvalitetnije informacije, savjete i obuku, u cilju podrške razvoju pčelarstva u ZDK. Ovim vidom saradnje sa stručnjacima i institucijama koji se bave problemom zdravstvene zaštite i očuvanja pčela, ali i kvalitete meda koji se stavlja na tržište, mi nastojimo prije svega da spriječimo zarazne bolesti, te smanjenje broja pčela, a istovremeno podršku pčelarima kroz naučno-istraživački rad – ističe Muhamed Gladan, rukovodilac Veterinarskog zavoda INZ-a, dodajući da je ova institucija osposobljena opremom i kadrom da detektuje zarazne bolesti pčela, ali i ispituje kvalitet pčelinjih proizvoda.

ČITAJ JOŠ:  Iftari i lijepa riječ razgale dušu usamljenih srebreničkih majki

Na temu “Pčelinji proizvodi i apiterapijski pripravci” govorila je magistrica Azra Sinanović, predsjednica Udruženja za nutricionizam i dijetetiku “Hranom do zdravlja”, dok je Midhat Jašić svoje predavanje posvetio “reziduima i kontaminantima u pčelarstvu”. Na kraju skupa, o “dobroj pčelarskoj praksi” govorila je Violeta Santrač iz Veterinarskog Instituta RS “Dr. Vaso Butozan“ Banja Luka.

– Današnja edukacija pčelara se odnosila na praćenje globalnih i modernih trendova u odnosu prema održivom pčelarenju i izazovima vremena u kojima se to pčelarenje dešava – ističe Santrač.

Ona je pčelarima iz ZDK, ali i gostima iz drugih kantona, prenijela određena saznanja i informacije sa međunarodnih skupova i konferencija na kojima je proteklih mjeseci učestvovala ili prisustvovala. Govorilo se o novim pčelinjim praksama, ali i mogućnostima da se domaća pčelinja praksa “uklopi” u novija saznanja i trendove tzv. “održivog pčelarstva”.

ČITAJ JOŠ:  Svjetski dan hrane: Najviše gladnih u poljoprivrednim područjima

Pčelarstvo je značajno za poljoprivredu, ali i prehrambenu i farmaceutsku industriju, čime “bavljenje pčelama” lako može osigurati “dodatnu vrijednost” osobi koja se “otisne” u ovaj ozbiljan, zahtjevan, ali koristan posao.

Prema podacima organizatora, u BiH egzistira između tri i pet hiljada pčelara, koji su ponajbolje organizirana grupacija iz grana poljoprivrede i proizvodnje hrane, ali je prosjek osoba koji se bave pčelarstvom između 50 i 60 godina.

– Pčelarstvo može biti ozbiljan preduslov poboljšanja života u ruralnim područjima. Sa 60 do 100 pčelinjih društava odnosno košnica, uz unapređenje pakovanja, prodaje i palete proizvoda, moguće je ostvariti godišnje prihode za pristojan život četveročlane porodice –  tvrdi Midhat Jašić.

ČITAJ JOŠ:  Sarajevski Tunel spasa bio je jedini izlaz za stanovnike opkoljenog grada: Evo kako danas izgleda

On je istakao da se dvije do tri hiljade tona meda godišnje “pojede” u BiH, a da se nažalost značajan dio te količine uvozi. U obraćanju pčelarima i javnosti.Jašić je naglasio i značaj drugih proizvoda, poput matične mliječi, polena, propolisa, voska, pčelinjeg otrova, koji su u svojstvu prirodnih antibiotika, sirovina za farmaceutsku industriju, lijekove i hemijsku industriju, ali i proizvoda za imunitet, pripravke za prehrambenu industriju i slično.

– Osim primjene pčelinjih proizvoda u mnogim ljudskim djelatnostima, najbitnije je da ljudi shvate da pčele i njihova paleta mogu zaista biti dobar izvozni potencijal, izvor prihoda, ali i indikator zdrave životne sredine, jer tamo gdje pčele ne vole i ne mogu da žive, ne može ni čovjek –  ističe  Jašić, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

GODISNJICA
MARKETING