Portal 072info

INZ: Prijevoz je važna karika u epidemiološki sigurnom pohađanju nastave

covid ilustracija gradskiprijevoz2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorio je, povodom početka nove školske godine, na potrebu osiguranja epidemioloških pretpostavki za sigurno odvijanje prijevoza učenika na relaciji od kuće do škole i natrag. 

Te napomene se odnose na prevoz malih putnika autobusima, privatnim vozilima ili kombijima. Kako navode iz Instituta, sve mjere koje se poduzimaju u školama, ali i domovima građana, mogu biti ugrožene tokom prijevoza učenika ili studenata, obzirom da se upravo javni prijevoz pokazao kao jedno od najčešćih mjesta širenja novog koronavirusa.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ističu da su, bez obzira da li se radi o vanlinijskom, specijalnom prijevozu učenika ili korištenju redovnih linija, neophodne iste zaštitne mjere. Na ulasku u prijevozno sredstvo potrebno je postaviti obavijest o obavezi fizičkog razmaka i nošenju maski za lice.

Preporučuje se tolika popunjenost vozila da se može održavati fizički razmak od metar i po do dva metra. Svako drugo sjedalo treba ostati slobodno, na način da putnici sjede dijagonalno jedan iza drugog. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ruke je potrebno oprati prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila, te u svim ostalim preporučenim situacijama. Na ulazu u vozilo na raspolaganju treba biti dezinfekcijsko sredstvo, a pri ulazu potrebna je dezinfekcija ruku (osoblje i putnici). Potrebno je da tokom vožnje i vozač i putnici imaju maske. 

Također, potrebno je održavati čistoću vozila, a nekoliko puta dnevno prebrisati površine dezinfekcionim sredstvom, posebno površine koje se često dodiruju, naslone za glavu i ruke putnika, rukohvate, te voditi evidenciju o čišćenju i dezinfekciji. Putnički prostor neophodno je redovno prozračivati, a korištenje klimatizacijskih i ventilacijskih uređaja izbjegavati, navode iz INZ-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Za sve škole i fakultete u BiH: Plakati, leci i brošure INZ-a za sigurniji početak školske godine

072info.com

INZ objavio online kurs za sportske trenere za sigurno održavanje treninga

072info.com

Timovi INZ-a u posjeti školama u ZDK uoči početka nastave u više od 200 školskih objekata

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)