INZ savjeti za zaposlenike i uprave preduzeća i institucija

Podijelite vijest

Saradnja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) i privatnog i javnog sektora u BiH u oblasti prevencije širenja koronavirusa nastavljena je ove sedmice upućivanjem preporuka nadležnih ministarstava i kriznih štabova u javne ustanove i javna preduzeća, te privatne kompanije i partnere INZ-a u cijeloj BiH. 

Preporuke se odnose na ličnu zaštitu i zaštitu ljudi u okruženju, ali i na pripremu svog radnog mjesta, čime će svaki pojedinac na jednostavne načine doprinijeti sprečavanju širenja koronavirusa u lokalnim zajednicama.

Na adrese nekoliko stotina kompanija i institucija, malih, srednjih i velikih preduzeća, tokom ove sedmice Institut za zdravlje i sigurnost hrane poslao je ili šalje informativni set preporuka za djelovanje u vremenu pandemije koja je pogodila i Bosnu i Hercegovinu. 

ČITAJ JOŠ:  Naučnici u šišmišima pronašli novi koronavirus. Otporan je na cjepiva

– Odgovorili smo na svaki poziv za pružanje usluge dezinfekcije, a kako bismo zaštitili naše poslovne partnere od eventualne blokade poslovnog procesa. Industrijska postrojenja, javne ustanove, objekti zajedničkog stanivanja, banke, samo su neki od prostora u kojima je Institut obavljao dezinfekciju. Stručne osobe Instituta su 24 sata dnevno, svojim savjetima pomogle privrednim subjektima da poduzmu preventivne mjere na zaštiti svojih zaposlenika i prostora u kojim obavljaju svoju djelatnost. Institut je nastavio pružati usluge sanitarnih  pregleda, te laboratorijskih analiza i na taj način omogućio nesmetanu proizvodnju i distribuciju životnih namirnica – ističe rukovoditelj Odjeljenja za prodaju, marketing, plan i analizu INZ-a Edin Fetić. 

Savjetuju da se prate isključivo preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području BiH, entiteta i kantona.

ČITAJ JOŠ:  Prof. dr. Sinanović: Osobe koje su imale COVID-19 u većem riziku od ...

– Pratite informacije na internet prezentaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica inz.ba, Federalnog ministarstva zdravstva fmoh.gov.ba i Zavoda za javno zdravstvo FBiH zzjzfbih.ba. U Republici Srpskoj su to stranica koronavirususrpskoj.com i stranica Zavoda za javno zdravstvo ovog bh. entiteta phi.rs.ba – navodi se u saopćenju.  

Najnovije informacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-SZO) o područjima širenja i uputama u vezi Covid-19 dostupne su na njihovoj internet prezentaciji who.int u odjeljku Coronavirus covid-19. 

– Na radnom mjestu, baš kao i kući, neophodno je da sve površine budu čiste i higijenski ispravne, što se može postići korištenjem dezinfekcijskih sredstava na bazi 70 – posto alkohola. Najmanje tri puta dnevno neophgodno je čistiti dodirne tačke u zgradama. Dodirivanje kontaminiranih površina od strane uposlenika i klijenata je jedan od glavnih načina širenja Covid-19 – ističu iz INZ-a. 

ČITAJ JOŠ:  U BiH 68 novozaraženih koronavirusom, preminule četiri osobe

Na kraju, navodi se da je potrebno za pranje ruku u toaletima osigurati tekuću vodu, po mogućnosti toplu, i sapun, kao i papirnate ubruse za jednokratnu upotrebu, kao i postaviti kante za otpatke s poklopcem za sigurno odlaganje iskorištenih papirnatih ubrusa i drugog otpada u toaletima i drugim prostorijama, ali i Uputu o pravilnom pranju ruku postaviti na vidljivom mjestu u toaletu, te svakodnevno prazniti korpe za smeće iz svih prostorija, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.


Podijelite vijest