Portal 072info

Inžinjeri saobraćaja u BiH: Iz dana u dan brojimo žrtve na putevima dok čekamo poteze nadležnih

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Udruženje inženjera saobraćaja i komunikacija BiH (UISK BiH) izrazilo je nezadovoljstvo odnosom nadležnih prema problemu sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH za koje su istakli da je katastrofalno. Podsjetili su da u nesrećama na putevima godišnje u BiH bude više od 300 poginulih, a da ove nesreće društvo godišnje koštaju više od 110 miliona KM.

“Bh. građani iz dana u dan, broje žrtve u saobraćaju, naše sugrađane, prijatelje, članove porodica, čekamo i nadamo se nekim značajnijim aktivnostima, koje će nas spasiti ovog evidentno velikog problema. U toj nadi i čekanju, smatramo da se ovaj problem sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH mora rješavati sistemski na najvećem odnosno državnom nivou u saradnji i koordinaciji sa entitetima i nižim nivoima države BiH, a ni u kojem slučaju obratno”, kažu iz udruženja.

Nadležne i odgovorne institucije BiH pitali su zašto još nemamo Vijeće za sigurnost saobraćaja BiH, strategiju sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, akcioni plan za provođenje Strategije sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH te bazu podataka o saobraćajnim nezgodama u BiH. Istakli su da BiH jedina nije sprovela ni UN Dekadu sigurnosti u saobraćaju 2010-2020, koja je bila obaveza svih zemalja članica UN-a.

“Na formiranje temeljne osnove institucionalnog i administrativnog okvira (Vijeće, Strategija, Akcioni plan, Baze SN, UN dekade, EU strategije) koji su preduslov za sistemsko upravljanje sigurnošću saobraćaja na putevima u BiH, čekamo već 12 godina. Pitamo se, koliko još trebamo čekati da se uopšte započne proces sistemskog upravljanja i ozbiljnijeg djelovanja na problematici sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. I dok još uvijek čekamo poteze nadležnih, nastavljamo da brojimo žrtve, kojima se nažalost bavimo samo kroz statistiku i dnevno izvještavanje događaja putem medija i da nažalost pogibije nisu više vijest, nego su vijest neka materijalna dobra, a ne ljudski život”, kazali su.

Izrazili su nadu da će konačno savjest i moralna odgovornost nadležnih proraditi naglašavajući kako svaka od 300 poginulih osoba ima svoje ime i prezime, porodicu i prijatelje.

“Nažalost u toj crnoj statistici sutra može biti naše ime ili ime naših najbližih. Molimo vas, upozoravamo vas, Vijeće Ministara (Ministarstvo transporta i komunikacija BiH), da ste moralno, zakonski odgovorni da uradite mnogo više i da ne pokrećete samo, već i da završavate procese na polju sigurnosti u saobraćaju jer time vrednujete život, što je obaveza sviju nas, ma gdje god bili i kako se god se zvali”, naveli su iz UISK BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME