Screenshot 5 8
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Odlazeći iranski predsjednik Hassan Rouhani upozorio je da će zemlju pogoditi još jedan talas koronavirusa ako vlasti ne uspiju zaustaviti zarazniji Delta soj.

“Strahuje se da smo na putu ka petom talasu u cijeloj zemlji”, rekao je Rouhani na sastanku radne grupe za koronavirus.

Odlazeći predsjednik pozvao je guvernere i regionalne zdravstvene dužnosnike da pomno prate situaciju na terenu u skladu s iranskom ljestvicom kodiranih boja u četiri nivoa, gdje su područja s najvećom stopom zaraze klasificirana kao crvena.

“Nažalost, danas vidimo akutnu situaciju u južnoj i nekim drugim provincijama zbog širenja Delta soja virusa”, rekao je Rouhani upozorivši da će se broj “crvenih” gradova povećati ako se ne budu poštovali zdravstveni protokoli.

Iran su prošle godine pogodila tri talasa koronavirusa, a četvrti je stigao početka aprila ove godine. Glavni grad te zemlje, Teheran, među ostalim područjima naveden je kao “crvena zona”, navodi AFP.

Glasnogovornik nacionalne radne grupe za koronavirus, Alireza Reisi, rekao je da su 92 grada trenutno navedena kao “crvena”. Dodao je da su 183 navedena kao “narančasta”, a 173 kao “žuta”, što je drugi, odnosno treći najviši stepen širenja virusa.

Iranska vlada izvijestila je da je u petak od koronavirusa umrlo 127 pacijenata, a ukupan broj preminulih narastao je na 84.516. U petak je zabilježeno više od 12.860 slučajeva. Ukupno gledajući, Iran je od početka pandemije imao više od 3,23 miliona infekcija.