Iranci u Vijeću sigurnosti UN-a obrazložili napad na Izrael, prozvali i Sjedinjene Države

Iranci u Vijeću sigurnosti UN-a obrazložili napad na Izrael, prozvali i Sjedinjene Države

Ambasador Irana u Ujedinjenim nacijama Amir Saeed kazao je na današnjem sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija da je “izraelski režim prekršio Povelju Ujedinjenih nacija napadom na konzulat Irana u Damasku”.

Zbog toga je, kako je dodao, Iran pokrenuo niz napada na izraelske vojne ciljeve u okviru inherentnog prava na samoodbranu.

Kako je dodao, Iranci su tom prilikom gađali vojne objekte uz namjeru da minimaliziraju šanse za civilne ciljeve, “za razliku od izraelskog napada na iranski konzulat u Siriji”.

“Iran nema namjeru da ulazi u sukob u regionu. Međutim, ako neko započnu vojne operacije protiv Irana, njegovih građana ili njegove sigurnosti i interesa, Iran će iskoristiti svoje inherentno pravo da odgovori proporcionalno”, kazao je.

Također je kazao da Iran ne želi proširiti eskalaciju sukoba na Bliskom istoku i voditi rat u regionu. Kazao je i to da je Iran više puta upozoravao na posljedice “kriminalnih aktivnosti izraelskog režima na međunarodni mir i sigurnost.”

“Nedostatak odgovornosti i nedostatak akcije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ohrabrili su Izrael da počini još zločina protiv Palestinaca u Gazi”, kazao je.

Istakao je da Sjedinjene Američke Države štite Izrael i sprečavaju ga da bude odgovoran za masakr počinjen u Gazi.Pozvao je Vijeće sigurnosti da osudi “neopravdani teroristički čin”, kako je nazvao napad Izraela na konzulat Irana u Damasku.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS