Irfan Čengić: FBiH treba izbrisati član zakona kojim može prodavati državno vlasništvo

Screenshot 1 108

Zastupnik u Parlamentu FBiH, Irfan Čengić u parlamentarnu proceduru je uputio Zakon o izmjeni zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se zabranjuje entitetu FBiH da vrši prodaju poljoprivrednog zemljišta u državnom zemljištu.

Naglašava da je prije 20 mjeseci podnio inicijativu za usklađivanje zakona o poljoprivrednom zemljištu Federacije BiH sa presudom Ustavnog suda BiH, medutim da Vlada FBiH u tom periodu nije dostavila izmjene zakona.

– Pozivam zastupnike iz RS da umjesto neosnovanog kukanja na presude Ustavnog suda BiH, da u Parlamentarnoj supštini BiH zajedno donesemo zakone kojima će se na ustavan način staviti na raspolaganje državna imovina, na šta upućuju i presude Ustavnog suda o državnoj imovini, poljoprivrednom i šumskom zemljišu. Od takvih zakona bi imali koristi svi, a najviše oni građani koje predstavljate u PS BiH. Pitanje, šumskog, građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, neprespektivne vojne imovine, koje je u državnom vlasništvu, može se rješavati samo u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u korist svih građana – naglašava Čengić.

Ističe da ono što nije dopušteno RS-u ne smije biti dopušteno ni FBiH, zbog čega sam predložio ovaj zakon o poljoprivrednom zemljištu. Te dodaje da je iz istog razloga u parlamentarnoj proceduri rušio prijedlog zakona o građevinskom zemljišu FBiH koji je protivan presudama Ustavnig suda BiH.

Navodi i dva primjera nezakonitog nedomaćinskog odnosa prema zemljištu u lokalnim zajednicama

– Nedavno je Ustavni sud BiH potvrdio presude kantontonalnog suda koji je utvrdio da u sarajevskoj općini je nezakonito prodavana čak i vakufska imovina. Također prije par sedmica je i vijećnik SDP-a u Grudama, Vlado Rašić na sjednici OV Grude upozoravao načelnika i viječnika da nemaju pravo prodati šumu u državnom vlasništvu, i pored upozorenja vijeće je donijelo odluku o prodaji – naveo je Čengić.

IZVORAvaz
Prethodni članakKosovski bokseri nisu mogli ući u Srbiju
Sljedeći članakSara Jo ekskluzivno: Tražim izgovor da dođem u Bosnu i Hercegovinu