duric
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 26, 2021 @ 8:20
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Iako će Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine analizirati izvještaj selektora našeg državnog tima Ivajla Peteva (Ivaylo) 9., 10. ili 11. decembra (sjednica još nije zvanično zakazana), konačnu odluku u vezi sa sudbinom bugarskog stručnjaka na klupi „Zmajeva“ najvjerovatnije ćemo saznati tek nakon novogodišnjih praznika, saznajemo u Fudbalskom savezu RS.

NER FIT

– Iako će jedan Izvršni odbor FSBiH zasjedati sredinom decembra, tek nakon američke turneje i novogodišnjih praznika znat će se sve, odnosno mnogo toga. Do tada neće biti ništa – kazao nam je izvor iz FSRS.

Naša reprezentacija će, podsjetimo, 18. decembra u Los Anđelesu odigrati prijateljsku utakmicu sa selekcijom SAD.

Odluka na čekanju

– Izvršni odbor će donijeti svoj stav nakon analize izvještaja selektora Peteva – rekao je potpredsjednik NSBiH Irfan Durić za „Avaz“ te dodao:

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Teško mi je sada da dajem neki svoj sud, privatno ili službeno. Inače, narednu sjednicu Izvršnog odbora, koja će, sigurno, biti prije odlaska u Ameriku, još nismo ni definirali. A nagovještaja ima.

Ni nakon insistiranja nismo uspjeli saznati Durićevu ocjenu rada selektora Peteva.

– Ne, ne bih ništa prejudicirao. Ne volim to raditi, danas sud može biti ovakav ili onakav, kao i konačna odluka. Kako se donese odluka na Izvršnom odboru, nakon analize materijala, tad ćemo moći razgovarati o svemu… Naravno, razmatrat ćemo izvještaj selektora, ali i sve drugo, odnosno svu problematiku cjelokupnog kvalifikacionog ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. U našoj raspravi vjerovatno će se izroditi i kvalitetna konačna odluka. A sada da ja nešto individualno (pro)ocjenjujem, mislim da je i malo rano – zaključio je Durić.

Loša statistika

Inače, selektor Petev, koji je pod ugovorom s NSBiH do januara 2023. godine, naš državni tim vodio je u ukupno 11 utakmica i ostvario dvije pobjede, pet remija i četiri poraza. Indeks uspješnosti 1 (broj osvojenih bodova podijeljen s brojem utakmica). Lošiju statistiku od sadašnjeg selektora naše reprezentacije imali su samo Dušan Bajević, koji je u osam utakmica osvojio samo dva boda (dva remija i šest porata, uz indeks uspješnosti 0,25) te Džemaludin Mušović (0,71).

Također, Meho Kodro ima indeks uspješnosti 0,5, ali je on samo u dvije utakmice vodio naš državni tim (remi i poraz).

Bolji rezultati

Mehmed Baždarević (indeks uspješnosti 1,92), Mišo Smajlović (1,73), Safet Sušić (1,59), Miroslav Blažević (1,53), Robert Prosinečki (1,50), Fuad Muzurović (1,28), Blaž Slišković (1,19) i Faruk Hadžibegić (1,14) su smijenjeni nakon boljih rezultata od Peteva.

Također, Muzurović, koji je u dva navrata vodio naš državni tim, u prvom mandatu je smijenjen kada je imao isti indeks uspješnosti (1) kao i selektor Petev.

Našu reprezentaciju jednu utakmicu vodio je i Denijal Pirić, koji ima indeks uspješnosti 3.

LIDER